Afrovibes Festival
Van 3 t/m 5 oktober is de 21e editie van het Afrovibes Festival in het Maaspodium met theater, dans, performance, mode uit en over Afrika. Het centrale thema Africa is not a country benadrukt de diversiteit en complexiteit van het Afrikaanse continent, waarbij de unieke kenmerken van elke regio worden erkend. Dit jaar ligt de focus op Noord-Afrika.
De regio Noord-Afrika wordt vaak gezien als onderdeel van de Arabische wereld in plaats van het Afrikaanse continent. Dit roept vragen op over identiteit en verbondenheid, passend binnen festival thema 2024: Belonging.
Een ticket geeft je per dag toegang tot beide voorstellingen en de randprogrammering.
Op alle dagen van het Afrovibes Festival is er eten en na afloop van de voorstelling is er een artistic talk. De avonden hebben als afsluiting een afterparty met DJ. Er zijn ook combitickets voor meerdere dagen te koop!
Afrovibes
- Afrovibes
- Afrovibes
- Afrovibes
- Afrovibes
- Afrovibes
- Afrovibes
- Afrovibes
- Afrovibes
- Afrovibes
“Als ik een afbeelding of afbeelding van het Afrikaanse continent zie, zoals op sieraden of in artistieke werken, is de voorstelling meestal van één continent. Het Noorden is er niet afgesneden. Er wordt geen lijn getrokken tussen Noord en wat doorgaans als het ‘echte’ Afrika wordt beschouwd. Dat zou belachelijk zijn. Toch wordt het Noorden in politieke, academische en andere analyses van Afrika op de een of andere manier verwijderd van het continent, en dit wordt niet als belachelijk beschouwd. Waarom zou dat ook zo zijn? Als het Noorden doorgaans wordt beschouwd als fundamenteel ‘anders’ dan de rest van het continent en, zo wordt gezegd, beter past bij het Midden-Oosten.”
Nuunja Khaina in This is Africa
Afrovibes Festival - Africa is not a country
De 21e editie van het Afrovibes Festival is van 2 tot en met 13 oktober 2024 in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht met voorstellingen uit onder andere Marokko, Zuid-Afrika, Ivoorkust, Tunesië, Egypte en Nederland.
Afrovibes Festival laat vernieuwend en gedurfd werk zien van actuele Afrikaanse makers en kunstenaars. Het zijn makers die door middel van theater, muziek, dans en spoken word vanuit een Afrikaans perspectief artistiek vorm geven aan actuele vragen en thema’s die ook bij ons leven. Vanuit hun eigenzinnige visie vertellen ze verhalen over wie we zijn, wat we willen zijn en hoe we met elkaar verbonden zijn. Met hun werk spelen ze in op hun omgeving. Of het nu gaat om kwesties als sociale rechtvaardigheid, politieke spanningen, de dreiging van klimaatverandering of ontwikkelingen op het Afrikaanse continent. Ze doorbreken bestaande noties over theater, dans en muziek uit Afrika. Dit jaar laat het festival de veelzijdigheid zien van makers en kunstenaars uit Noord-Afrika en de (Noord)Afrikaanse diaspora in Nederland.
Festival thema 2024: Belonging
Het thema van Afrovibes Festival 2024 is Belonging. Een gevoel van verbondenheid is als een menselijke basisbehoefte. Het is de behoefte aan een stabiel thuis, onderdak, een gemeenschap en ergens bij te horen. Belonging geeft ons een basis om samen te leven, samen te werken en bij te dragen aan de wereld.
Door de grote instabiliteit in de wereld lijkt het alsof de voorwaarden voor een stabiel en veilig leven ons ontglippen. Klimaatverandering, polarisatie en de kwetsbaarheid van de wereld roepen gevoelens van onzekerheid op. Migratie door oorlog, maar ook het koloniale verleden in Afrika, maakt dat mensen zich verplaatsen en op drift raken, waardoor het verlangen ergens bij te horen wordt aangescherpt.
Vanuit het thema Belonging geeft Afrovibes dit jaar vorm aan het festivalprogramma met voorstellingen die een focus hebben op Noord-Afrika en de (Noord)Afrikaanse diaspora in Nederland. Het is een regio waar de thematiek van verbondenheid, ergens bij horen, erg actueel is. Noord-Afrikaanse landen worden vaak als ‘niet-Afrikaans’ beschouwd maar als behorend tot de Arabische wereld. Hoe kunnen we dit zien vanuit een Afrikaans perspectief? Vanuit makers en kunstenaars uit Noord-Afrika en vanuit de Noord-Afrikaanse diaspora in Nederland? Voelen ze zich verbonden met het Afrikaanse continent en een Afrikaanse identiteit of met een Arabische identiteit?
Elk op hun eigen manier onderzoeken de makers dit jaar met hun werk hoe en met wie we ons verbonden voelen. Ze duiken in culturele en politieke debatten over identiteit, diaspora en dekolonisatie. Ze onderzoeken ons verlangen ergens bij te horen, een thuis te hebben. Samen geven ze een artistiek antwoord op de vraag hoe kunstenaars in Noord Afrika en in de Noord-Afrikaanse gemeenschappen in Nederland hun identiteit en hun cultureel erfgoed ervaren. De geselecteerde voorstellingen tonen ieder een eigen invalshoek op dit thema via theater, muziek en dans en leggen de verbinding met het publiek en vragen die leven in de huidige maatschappij.
Er zijn nog geen reacties op Afrovibes Festival
We zijn benieuwd wat je van deze voorstelling vond! Laat je het ons weten?