Maas theater dans podium

Jolanda Spoel

Jolanda Spoel is regisseur en hoofd podium en programmering van het Maaspodium. Als artistiek leider van Rotterdams LEF en theatergroep Siberia heeft Jolanda zich bewezen als pionier op het gebied van talentontwikkeling voor jonge podiumkunstenaars.

In 1997 studeerde ze af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, richting theaterdocent/regie. Bij Cosmic Theater werkte ze als programmeur, regisseur en lid van het artistiek team. Als actrice speelde Jolanda bij diverse gezelschappen, waaronder de Rotterdamse gezelschappen Het Waterhuis en Bonheur. Ze vond haar plek in Rotterdam en was jarenlang artistiek leider van het jongerentheatergezelschap Rotterdams LEF. Daar maakte ze onder andere de spraakmakende voorstellingen Kwaad Bloed (2006) en De Brandgrens (2007).

In 2009 werd ze artistiek leider van Theatergroep Siberia, het gezelschap dat ontstond uit een fusie van Het Waterhuis, Rotterdams LEF en Rotjong. Siberia maakte jeugd-, jongeren en familievoorstellingen, en voorstellingen in de klas. Jolanda regisseerde er onder andere Kamp Noord, Stuk en de met een Zilveren Krekel bekroonde voorstelling Prinses van Tuig en Richel. Daarnaast werkten er andere regisseurs, zoals Floris van Delft en Paul Knieriem.

In 2013 ging theatergroep Siberia met theatergroep Max., jeugddansgezelschap Meekers op in Maas theater en dans. Sindsdien maakt Jolanda deel uit van het artistieke team van Maas en is ze hoofd podium en programmering van het Maaspodium. In 2013 speelde ze in City of Dreams. Daarnaast regisseerde ze bij Maas SlechterIK, Kinderwaterconcert #1 en #2 en RPhO meets Maas. In 2016 maakte Jolanda bij Maas Rotterdamse stadsklanken, opnieuw te zien in 2018, en Code Groen. In 2018 is was te zien in FEEST, de jubileumvoorstelling van Maas. In seizoen 19/20 maakt ze de voorstelling B-BOY. Naast haar werk bij Maas maakt Jolanda deel uit van het bestuur van de Amsterdamse Kunstraad en is zij voorzitten van de vakcommissies Dans en Cultuurhuizen.

Vanaf 1 december 2020 is Jolanda Spoel algemeen directeur van het Bijlmer Parktheater. Zij herneemt bij Maas nog wel de voorstellingen B-BOY en RPhO meets Maas in theaterseizoen 2021 2022.

Het materiaal op deze pagina valt onder de Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported licentie.