
Speciaal Onderwijs
- Speciaal Onderwijs
- Speciaal Onderwijs
- Speciaal Onderwijs
- Speciaal Onderwijs
- Speciaal Onderwijs
- Speciaal Onderwijs
- Speciaal Onderwijs
- Speciaal Onderwijs
- Speciaal Onderwijs
Onze lessen en voorstellingen zijn niet alleen toegankelijk voor het regulier onderwijs, maar ook voor het speciaal onderwijs. Voorafgaand aan iedere samenwerking en activiteit nemen we ruim de tijd om, samen met de school, te kijken naar de specifieke wensen en behoeften van de leerlingen. Door middel van lessen op school en eventueel een theaterbezoek, wakkeren we de verbeelding aan. Samen creëren we een veilige en inspirerende omgeving waarin de ideeën en stemmen van leerlingen alle ruimte krijgen.
Bekijk hier de educatiebrochure met het aanbod van seizoen 2025/2026.

Theater en dans op school
Bij de samenwerking met onze SO-partnerscholen staan theater- en danslessen in de vertrouwde omgeving van de school centraal. Deze lessen zijn vraaggestuurd: wat speelt er in de groep en hoe kunnen de lessen van Maas daarop aansluiten? Op basis van een uitgebreid startgesprek maken we samen een plan op maat. Aansluiting bij thema’s, burgerschapsdoelen of sociaal-emotionele onderwerpen die in de klas aan bod komen, behoort tot de mogelijkheden – net als een bezoek aan een voorstelling in het theater of op school. In de lessen staat de verbeelding centraal. Hoe kunnen leerlingen vormgeven aan hun eigen fantasie en belevingswereld? Welke verhalen leven er bij hen? We werken samen met kunstvakdocenten die zich in het bijzonder richten op het speciaal onderwijs. Deze trajecten – onder de naam Maak Maar Mee – komen tot stand in samenwerking met KCR. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Open theatre
Vanaf seizoen 2025-2026 introduceren we, binnen onze samenwerkingen met scholen voor het speciaal onderwijs, de non-verbale lesmethode Open Theatre. Zonder woorden, en ondersteund door muziek, worden scènes gespeeld – zowel voor als door de leerlingen. Herhaling, structuur en het gebruik van objecten helpen hen bij het gezamenlijk spelen van theatrale scènes. Het non-verbale karakter van de methode biedt veel ruimte aan leerlingen die zich niet altijd via taal kunnen uitdrukken. De lessen worden altijd gegeven door twee docenten. Dit creëert ruimte voor intensieve begeleiding, persoonlijke uitnodiging en tegelijkertijd de veilige structuur die nodig is voor leerlingen om zich te uiten, te improviseren en te presenteren. Deze lesmethode is een van de vormen die wij aanbieden en wordt op dit moment ontwikkeld met twee partnerscholen.
Lees meer over de Open Theatre methode en de toepassing van Open Theatre in het speciaal onderwijs.

Een voorstelling bezoeken
Je kunt met jouw klas onder schooltijd een voorstelling van Maas bezoeken in het Maaspodium, een ander theater in het land of in het speellokaal bij jou op school. Schooljaar 2025/2026 presenteert Maas PRRRT PRRRT FLAP FLAP (groep 1 t/m 3), Zeg maar dag (groep 1 t/m 4), Skeletje (groep 3 t/m 6) en Let's go Barbie (groep 5 t/m 8). Veel voorstellingen in de agenda van het Maaspodium in Rotterdam kunnen op aanvraag ook onder schooltijd spelen. Bij iedere Maasproductie ontwikkelen we een online plakboek, die je in de klas kunt gebruiken ter verdieping aan het bezoek. Neem contact met ons op voor een bezoek op maat, dan bespreken we samen wat de leerlingen nodig hebben voor een fijne theaterervaring. We kunnen bijvoorbeeld rekening houden met prikkelgevoeligheid. Klik hieronder voor het overzicht van schoolvoorstellingen voor het speciaal onderwijs seizoen 2025-2026:
Overzicht voorstellingen SO
Verhalen van andere scholen
Vorig seizoen bezocht de Bergse Veld School de voorstelling PRRRT PRRRT FLAP FLAP. Lees hieronder hoe de IB'er terugkijkt op deze dag:
"Het was waardevol om dit voor de kinderen mogelijk te maken - sommigen zouden anders nooit naar het theater gaan. Een leerling straalt nog steeds omdat hij op het podium mocht staan en geeft me sindsdien elke ochtend een knuffel. Voor anderen was het spannend om hun veilige omgeving te verlaten. Daarom bezocht ik de voorstelling vooraf en maakte ik een voorbereidingsvlog. Dat hielp enorm."
Enthousiast geworden?
Ben je op zoek naar manieren om leerlingen in aanraking te laten komen met kunst? Wil je je leeromgeving verrijken, sociaal-emotionele ontwikkeling bespreekbaar maken of burgerschap een plek geven in de klas? Neem gerust contact met ons op, dan bespreken we samen de mogelijkheden. Mail naar educatie@maastd.nl of bel 010 - 200 2504.
check onze video
- check onze video
- check onze video
- check onze video
- check onze video
- check onze video
- check onze video
- check onze video
- check onze video
- check onze video
We oefenen om creatief te zijn binnen de kaders van een opdracht.
De lessen geven een stukje ontspanning en spelplezier, maar ook zelfvertrouwen en zelfliefde.