Maas theater dans podium

Theater bij Keti Koti

Op dinsdag 30 juni en woensdag 1 juli 2020 is Aan tafel te zien in het Maaspodium, Rotterdam, een voorstelling over het slavernijverleden in het kader van Keti Koti. Het is het derde jaar op rij dat Maas probeert om dit pijnlijke onderdeel van de geschiedenis invoelbaar te maken met theater. De voorstelling wordt gemaakt en gespeeld door Sue-Ann Bel, Ayrton Fraenk, Elvis Rot en Ismail Mamo en zes Rotterdamse jongeren.

Sue-Ann Bel en Ayrton Fraenk over Keti Koti
“Keti Koti betekent Gebroken Ketenen en is een jaarlijks terugkerende feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij. Tijdens Keti Koti vieren we niet alleen feest, maar herdenken we ook. Door te herdenken betuigen we respect aan de slachtoffers en erkennen we het leed dat hen is aangedaan, maar benadrukken we ook dat onze geschiedenis, in het verleden ligt. Dat we verder zijn, dat we wijzer zijn. Als we herdenken, benadrukken we dat zo iets vreselijks nooit had mogen gebeuren en nooit meer mág gebeuren. Door het aanhoudende politiegeweld en anti-zwart racisme in de Verenigde Staten en de opkomst van de Black Lives Matter-beweging, komt Keti Koti voor ons dit jaar in een feller licht te staan en is het extra belangrijk om de verhalen te blijven vertellen, te blijven herdenken. Want ook in Nederland hebben we nog steeds te maken met racisme en de gevolgen van slavernij en kolonialisme. Wij zullen ons in het verleden blijven verdiepen en verhalen van nu blijven vertellen, maar het is niet alleen aan ons om die verhalen te blijven vertellen. Het is ook aan jullie om te blijven luisteren, lezen, je uit te blijven spreken en actie te ondernemen. Kom je mee met ons mee op reis langs verhalen? Schuif je bij ons aan aan tafel?”

Aan tafel 
Op dinsdag 30 juni en woensdag 1 juli 2020 gaan we samen ‘aan tafel’, samen eten en praten. De basis voor deze avonden vormen de interviews die spelers Sue-Ann Bel, Ayrton Fraenk, Elvis Rot en Ismail Mamo met zes Rotterdamse jongeren houden over het slavernijverleden. Klik hier voor tickets.

Maas en Keti Koti
Twee jaar geleden ontstond het idee om, net als met Theater na De Dam, ieder jaar stil te staan bij het slavernijverleden en Keti Koti, de viering van de afschaffing. “Het bestaan van slavernij en de rol die ons land daar in een relatief recent verleden in speelde, zit ook in het DNA van veel Rotterdamse jongeren. Soms aan de oppervlakte en soms diep weggestopt. Om elkaar in de stad beter te leren kennen, horen we elkaar ook te kunnen bevragen over wie onze voorouders waren. Maas wil met deze projecten dit onderdeel van de geschiedenis met een open en nieuwsgierige blik bevragen, om het vervolgens invoelbaar te maken met een voorstelling” aldus zakelijk directeur Bernadette Stokvis.
2018: Point of No Return, bekijk hier de mini-documentaire.
2019: Wat we (niet) weten, bekijk hier de mini-documentaire.

Credits
Concept, regie, spel: Sue-Ann Bel, Ayrton Fraenk
Spelend makers: Elvis Rot, Ismail Mamo
Eindregie: Sara Giampaolo
Projectleiding: Seline Gosling
Geïnspireerd op interviews met: Aurelia, Denise, Vanilson, Cemal, Ilidia, Kyria, Lotti, Lieke, Beyza, Danielle, Abigail
Met dank aan: Moniek Merkx, Esther Schouten, Ciro Goudsmit, Lisa van der Hoeven, Dragan Dimovski, Stan Bes

Aan tafel maakt deel uit van de Rotterdamse Keti Koti viering, georganiseerd door Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst, Keti Koti Connect, Kabra Neti.