Maas theater dans podium

Een woest, poëtisch en ontroerend avontuur
 • 8-108 JR
 • muziek
 • theater
Speellijst / tickets

Klik hier voor Lampje in het Maaspodium in Rotterdam.

“Werkelijk alles is mooi aan deze Lampje” (Noord-Hollands Dagblad). “Lampje is zó levensecht dat het lijkt alsof ze uit het boek tevoorschijn is gesprongen” (Trouw). “Herkenning en verbazing in ode aan de verbeelding” (Scènes).

“Nee, een licht ben je niet, Lampje. Als je iets moet onthouden, vergeet je het en als je iets wil vergeten, komt het steeds weer terug in je hoofd.” “Ga liggen, wind. Af!” Maar de wind is geen hond en verandert in een storm, dus dan gaat alles mis. Lampje, de dochter van een vuurtorenwachter, komt in een woest avontuur terecht.

Moniek Merkx maakte in 2019 een theaterbewerking van Lampje, het succesvolle jeugdboek van Annet Schaap dat euforische recensies kreeg en vier boekenprijzen won waaronder de Gouden Griffel. De theaterversie van Lampje is een beeldende vertelling met poëtisch uitzicht op zee, woeste drinkmuziek en droevige verlangliedjes van Djurre de Haan (AWKWARD i). De voorstelling was vrijwel overal uitverkocht en trok bijna 20.000 bezoekers. Het publiek reageerde unaniem lovend en de voorstelling won de Podiumkidsprijs 2020. Nu komt Lampje terug naar de theaters.

Duur voorstelling: 80 minuten

De muziek luisteren, quizzes doen, meer weten over Lampje? Ga naar het online magazine.

 • Quotes

 • Credits

 • Educatie

 • Workshops

 • Winnaar Podiumkids Prijs voor beste jeugdvoorstelling seizoen 2019/2020.

  “De kinderjury is unaniem enthousiast over dit ‘af en toe verdrietige verhaal over vriendschap, met veel fantasie’. Ze zijn onder de indruk van het knappe decor dat heel snel kan wisselen, de spannende muziek en de vijf acteurs die wel 16 rollen spelen. Met name de actrice die Lampje speelt (Rosa van Leeuwen) valt op: ‘ongelofelijk dat zij zo goed een kind van 7 kan spelen terwijl ze al 31 is!’ Het is moeilijk om een boek te spelen wanneer het boek al zo goed is, maar dat is heel goed gelukt, vinden de juryleden.” Jury Podiumkids Prijs.

  “Spannende momenten worden voor het jongere publiek mooi gedoseerd met de nodige humor”. Telegraaf ★★★★.

  “Lampje is puur genieten. (…) Lampje naar het gelijknamige boek van Annet Schaap is een intens mooie, melancholieke en toch grappige voorstelling. Een waar je ademloos naar kijkt. (…). Werkelijk alles is mooi aan deze Lampje. Muzikant Djurre de Haan schreef enkele nu eens verstilde, dan weer uitbundige liedjes die de sfeer versterken, Freek Nieuwdorp is met zijn beweeglijke lijf een perfecte Vissejongen.”  Noord-Hollands Dagblad.

  “Een verhaal dat gemaakt lijkt voor een grootschalige familievoorstelling, met vele spectaculaire decorwisselingen en uitbundige muziek. Maar het is een gouden zet dat Maas precies het tegenoverstelde doet. (…) Het komt allemaal samen in een zowel vrolijk als melancholisch stemmende slotscène, ondersteund door de muziek van Djurre de Haan die gedurende de hele voorstelling nooit te opdringerig is maar voortdurend het verhaal begeleidt. (…) Keer op keer volgt herkenning, gecombineerd met verrassing en verbazing. Precies zoals in het boek. Daar kan geen realistische film- of televisieversie tegenop.” Scènes ★★★★★.

  “Lampje is zó levensecht dat het lijkt alsof ze uit het boek tevoorschijn is gesprongen. Actrice Rosa van Leeuwen is de ster van de voorstelling. (…) De toverachtige sfeer is goed getroffen en het coming-of-age-verhaal blijft stevig overeind.” Trouw ★★★.

  “Lampje (8+) is de theaterbewerking van het gelijknamige boek van Annet Schaap. ‘Fantasierijk’, ‘geraffineerd’ en ‘sprookjesachtig’ werd dat bij verschijnen in 2017 veelvuldig genoemd. (…) Op de voorstelling zijn dezelfde woorden van toepassing als op het boek, niet in de laatste plaats omdat deze precies hetzelfde verhaal vertelt. Daar kan nu ook nog ‘muzikaal’ aan toegevoegd worden. De liedjes die Djurre de Haan live in de voorstelling vertolkt, ademen de dromerige, stormachtige sfeer van het moderne sprookje. (…) Dankzij haar ondeugende oogopslag en onverstoorde, jeugdige stoutmoedigheid is Van Leeuwen een onweerstaanbare Lampje.” Volkskrant ★★★.

  “Een mooie theaterbelevenis” Parool.

  “Zijn woede door zijn fysieke kwellingen is mooi invoelbaar en zijn lichamelijke inspanningen om deze rol vorm te geven zijn indrukwekkend en raak: aan het einde zie je hem bijna letterlijk door de golven dartelen.” (over Freek Nieuwdorp als Edward) Theaterkrant.

  “De kwaliteit van de voorstelling zit in een theatraal ‘logische’ opbouw van componenten die uit de grillige mix van wonderbaarlijke gebeurtenissen voortvloeien. Merkx fileert, selecteert en spreekt haar fantasie aan. Ze voelt dat ze haar gang kan gaan. Kinderen schakelen ademloos mee van de ene naar de volgende locatie, mits het spannend blijft.” Dagblad van het Noorden.

  “Moniek Merkx gaat niet kinderachtig om met de thema’s in Lampje. Foute ouders, pesten, onderdrukking en zelfde de dood worden niet weggestopt. De zwaarte van die onderwerpen is verteerbaar door de humor die gedoseerd door de voorstelling is verweven. En zo wordt Lampje een lichtend voorbeeld voor jong en oud om het leven moedig tegemoet te treden.” Leeuwarder Courant ★★★★.

  “Wat een mooie, poetische en verrassende voorstelling is het geworden, die zowel door jong als oud intens wordt beleefd. Zelden heb ik een publiek zo anderhalf uur lang ademloos zien kijken naar een juegdvoorstelling.(…) Als Lampje je eenmaal te pakken heeft laat zij je niet meer los.” Friesch Dagblad.

  “In de voorstelling van theater, muziek en dans raakt de vriendschap van twee jonge mensen het meest van alles.” Brabants Dagblad.

  “Dat is de kracht van de voorstelling, die snelheid maar ook de rijkheid van die wereld, een heel mooie, verdrietige maar tegelijkertijd ook hele fantasierijke wereld. Een heel mooi gemaakt universum-pje, dat is echt goed gedaan. (…) Je krijgt van de voorstelling heel veel zin om het boek te lezen.” Theaterpodcast.

  “Een betoverende voorstelling” Kidsweek ★★★★.

  “De verhouding tussen spanning en humor is zeer wel overdacht gedoseerd. Hierdoor blijf je ook tijdens grappige scènes erg goed in de spanning van het verhaal zitten” (…) “Als er iets mijn fantasie heeft geprikkeld, is het wel het decor. Ontwerpster Sanne Danz heeft in mijn ogen een meesterwerkje gecreëerd. (…) Lampje is met recht een bijzondere familievoorstelling. Een spannend verhaal van anderhalf uur in een prachtige setting waarvoor de staande ovatie meer dan verdiend is.” Theaterparadijs ★★★★★.

  “Het verhaal is sprookjesachtig, met precies genoeg spanning en humor. (…) met prachtige muziek, in een bijzonder mooi decor. En fantastisch goede acteurs, die je weten te raken met hun spel.” I Love Theater ★★★★★.

  “Maas Theater en Dans maakt heel veel prachtig kindertheater. En steeds als je denkt dat het niet beter kan, gebeurt het toch. Lampje (naar het boek van Annet Schaap) is een absoluut hartveroverend spelen met taal, muziek en schoonheid.” Musicalnieuws.

  “Visueel is Lampje een plaatje om naar te kijken. Meerdere spelers hebben dubbelrollen en dat gaat ze goed af. Het is zeer bewonderenswaardig hoe ze dat presteren, met de vele (ingenieuze) snelle decor- en scènewisselingen.” Cultuurbarbaartjes ★★★.

  BLOGGERS

  “Niet alleen het spel is goed, ook het decor naar ontwerp van Sanne Danz is zeer ingenieus bedacht, en schuift van een klif met vuurtoren uiteen in het griezelhuis, in een kermis, een schip en weer terug in de kustlijn. Ook de begeleidende livemuziek van Djurre de Haan en David Corel is mooi en toepasselijk en voegt zeker iets toe aan de totaalbeleving.” Het Grote  Recensieboek.

  “Het was een prachtige bewerking met woeste drinkmuziek en droevige verlangliedjes van Djurre de Haan (AWKWARD i). Het draait allemaal om zelfvertrouwen en voor kinderen zit het vol leerzame aspecten! Love it! De muziek, de achtergrond geluiden, de liedjes, karakters, het decor en de dialogen maakten het tot een ware belevenis!” Olivette.

 • Makers
  Naar het gelijknamige boek van Annet Schaap, uitgegeven door Em. Querido’s Uitgeverij, Amsterdam
  Bewerking, regie: Moniek Merkx
  Performance: Anne Fé de Boer, Rosa van Leeuwen, Nanette Edens, Freek Nieuwdorp, Gianni Noten
  Muziek: Djurre de Haan (AWKWARD i, composities), David Corel
  Decor: Sanne Danz
  Kostuums: Nicky Nina de Jong
  Licht: Gé Wegman
  Dramaturgie: Dorien Folkers
  Regieassistent:
  Seline Gosling
  Campagnebeeld: Noa Verhofstad

  Annet Schaap
  Annet Schaap illustreerde bijna 200 kinderboeken van onder andere Jacques Vriens, Manon Sikkel, Simon van der Geest, Janneke Schotveld (Superjuffie) en is in Nederland het meest bekend door haar tekeningen bij de succesvolle Hoe Overleef Ik-serie van Francine Oomen. In 2017 debuteert ze als schrijver met Lampje en wint er de Nienke van Hichtumprijs 2017, de Woutertje Pieterse Prijs 2018, de Gouden Griffel 2018 en de (Vlaamse) Boekenleeuw 2018 mee. Nu tekent en schrijft ze om en om.

  Moniek Merkx
  Moniek Merkx is vanaf 1 januari 2013 artistiek directeur van Maas theater en dans. Daarvoor was ze artistiek leider, schrijver en regisseur bij theatergroep Max. en maakte ze fysiek, beeldend theater bij onder meer Suver Nuver, Boogaerdt/VanderSchoot, De Ploeg, Onafhankelijk Toneel, Theater Artemis en The Children’s Theatre Company in Minneapolis. Voor haar werk ontving ze in Nederland meerdere jeugdtheaterprijzen en de VSCD Mimeprijs. Bij Maas maakte ze onder andere Beauty en het beest, Alice in Wonderland, Alleen op de wereld en Voorjaarsoffer. Haar voorstelling Liefde won de Gouden Krekel 2017.

  Maas theater en dans wordt mede gefinancierd door Gemeente Rotterdam, Ministerie OCW en Fonds Podiumkunsten. Lampje is mede mogelijk gemaakt met de financiële steun van Fonds 21 en Stichting de Versterking.

   

 • Workshop (seizoen 21/22)
  Hoe word je dapper? Hoe lang duurt eenzaamheid? Hoe vertel je een droevig verhaal? In deze stormachtige workshop gaan we op een theatraal avontuur vol woorden. Samen met een theaterdocent en een schrijver gaan we op zoek naar onze eigen droevige verhalen. We maken van onze tranen parels. In een stoomcursus leer je hoe je verhalen schrijft om vervolgens als speler in elkaars verhalen te stappen.

  Wanneer: Voor/na de voorstelling in het theater of enkele dagen voor/na de voorstelling in de klas
  Duur: 60 minuten
  Wie: Theaterdocent van Maas en een schrijver
  Capaciteit: 30 leerlingen / bezoekers
  Prijs: €125,00 excl. reiskosten gerekend vanaf de standplaats
  Contact: educatie@maastd.nl

  De workshop is ook geschikt voor het vrije publiek in het theater voor/na de voorstelling.

   

 • In de volgende steden is er voorafgaand of na afloop van de voorstelling een workshop te volgen:

  Stadsschouwburg Groningen
  Datum: zo 29 dec 2019
  Tijd: voorafgaand aan de voorstelling, om 14:30

  DNK – Assen
  Datum: ma 30 dec 2019
  Tijd: voorafgaand aan de voorstelling, om 13:15

  Cultuurcentrum – Brugge
  Datum: zo 2 feb 2020
  Tijd: voorafgaand aan de voorstelling, om 15:30

  Kunstmin – Dordrecht
  Datum: vr 21 feb 2020
  Tijd: voorafgaand aan de voorstelling, om 18:30

  Theater de Veste – Delft
  Datum: zo 1 mrt 2020
  Tijd: voorafgaand aan de voorstelling, om 13:15

  De Harmonie – Leeuwarden
  Datum: za 7 mrt 2020
  Tijd: voorafgaand aan de voorstelling, om 18:15

  Cool kunst en cultuur – Heerhugowaard
  Datum: wo 25 mrt 2020
  Tijd: voorafgaand aan de voorstelling, om 14:00

  SSBU – Utrecht
  Datum: zo 5 apr 2020
  Tijd: voorafgaand aan de voorstelling, om 12:15

  SSBU – Utrecht
  Datum: zo 5 apr 2020
  Tijd: voorafgaand aan de voorstelling, om 15:15

   

121 reacties op Lampje

 1. Beste allemaal die aan het theaterstuk gewerkt hebben,
  (wij zijn naar de voorstelling in Drachten geweest)
  Wat een bijzonder stuk! Cadeau voor nichtje geweest en het heeft oprecht 4 kostuumwissels geduurd voordat ze doorhad dat de cast maar zo klein was. Prachtig hoe jullie met een haarclip of een schort al een heel ander persoon kunnen neerzetten. Hiermee is maar weer duidelijk zichtbaar hoe jullie de verbeelding van kinderen kunnen invoelen en daarmee het stuk compleet maken! Daarnaast hoorde ik dat ze het boek best spannend vond en niet uit wilde lezen, maar dat het stuk zo leuk was dat ze het boek nu ook uit gaat lezen! Bedankt voor het mooie cadeau dat ik mocht geven, het was een bijzondere avond die nog lang nabesproken werd in de auto naar huis! Kostuums, karakters, acteurs, het verhaal en natuurlijk ook de set, die echt heel bewonderenswaardig is! Prachtig in zijn eenvoud, en tegelijk zo ontzettend groot in de vele mogelijkheden! Geprobeerd dit thuis uit te leggen, maar we kwamen er niet uit. Wij hebben genoten! Dank!
  – Bezoekers uit Westerkwartier

 2. Wat een super goede voorstelling; van begin tot eind geweldig. Alles zat briljant in elkaar, spel, decor, verhaal, muziek, zang en humor goed gedoseerd. En wat een uithoudingsvermogen van “vis”, respect! Gaat dat zien!

 3. Het boek gelezen in leeskring voor dames in bibliotheek.
  Wat een thema’s in dit boek. Geweldig. Toen ik hoorde dat het werd gespeeld in theater, dacht ik, dat wil ik zien. Hoe kan je zo veel gebeurtenissen uitbeelden! Complimenten, top! Voor alle spelers : chapeau. Decor, kleding alles een pluim. Ik heb genoten zittend tussen jong publiek wat ook genoot en ik ben 73!

 4. De voorstelling was heel mooi! Ik wilde hem meteen nog een keer zien. Het boek kwam echt tot leven. Liefs Reza uit Den Haag, 8 jaar.

 5. Gisteren naar de voorstelling geweest met het gezin. Mijn dochter en ik hebben het boek samen gelezen en waren benieuwd hoe jullie het zouden vormgeven. Wij vonden het heel knap hoe jullie dit hebben gedaan. Een prachtige voorstelling met goede spelers en mooie muziek. Bedankt!

 6. Wow, wat een mooie voorstelling. Ik dacht naar een optreden voor kinderen te gaan, maar dit is voor iedere leeftijd. Heb gelachen en een traantje weggepinkt. Overtuigende spelers, goede muzikanten en een ingenieus decor. Bedankt voor deze mooie ervaring. Rob, 55 jaar

 7. Lieve spelers van Lampje,
  Ik vind toneelspelen ook leuk. En daarom vind ik het leuk om naar een toneelvoorstelling te gaan. En het boek Lampje vind ik ook leuk, dus dan is het al dubbel leuk. Ik vond het heel erg fijn, ik heb er erg van genoten. Van het speciale decor en alle wisseltrucs in personages. Jullie hebben het heel goed gedaan! En ik vond het superleuk!! Liefs, Fede (en moeder)

 8. Ik vond het een hele leuke voorstelling. Ook vond ik het Fijn dat het niet zo warm was in de zaal. Verder was het gewoon een grappige en soms spannende voorstelling. Erg leuk!

 9. Mijn kleindochter en ik hebben enorm genoten. Een boek zo mooi vertalen naar een toneelstuk zie ik niet vaak. Spannend, grappig, afwisselend, flitsend en super goed gespeeld. De mimiek en bewegingen van Lampje heb ik m.n. erg van genoten. De muziek, samen met het spel, de decors, een prachtige combinatie. En……Spannend.

 10. Een fantastische voorstelling met een hoog artistiek niveau: het ingenieuze decor, de goede cast met wel 18 verschillende rollen voor 5 spelers zonder dat het chaotisch werd;), de verhaallijn van het boek is prachtig vertolkt, mooie muziek. Wij hebben genoten en willen nóg wel een keer. Net zoals je een prachtig boek een 2e keer wil lezen.

 11. Wow wat een prachtig toneelspel en zo mooi de sfeer van het boek neergezet. Wat een top prestatie van Vis en van jullie allen! Muziek, licht, decor TOP

 12. Fantastisch gespeeld en duidelijke taal.
  Goede muzikanten.
  Heel knap hoe de verschillende rollen gespeeld werden.

  Decor geweldig economisch in elkaar gezet.

  Wij hebben eerst boek gelezen met elkaar en nu als afsluiting dit theaterstuk gezien.
  Jullie hebben echt goed de essentie uitgebeeld en laten zien en horen.

  Voor de kinderen (8 en9 jaar) vonden het prachtig om dit alles te herkennen…
  Zij willen méér zien..en wilden jullie spelers hartelijk bedanken en zeggen hoe goed ze het vonden.

  De volwassen waren ook erg positief verrast hoe jullie Lampje hebben overgebracht.

  Het persoonlijke contact na afloop deden jullie ook heel fijn.

  Dank jullie allemaal…

  Familie en vrienden uit DeVeenhoop

 13. Ik vond de voorstelling fantastisch. Het was spannend, grappig en leuk! Knap gedaan met het decor en de spelers! Van mij krijgen jullie een dikke vette plus!

 14. Ik vond het zo mooi! Ik zat helemaal in het verhaal . Betoverend. Zo goed gemaakt!
  En goed gespeeld . Pure kunst! Jullie raken mensen . Groot en klein( ik ben 57 jr) Dank jullie wel. Jullie maken hiermee de wereld een stukje mooier. Daar mag je echt trots op zijn.

 15. Was super. Ook onze kleindochter van 8 heeft genoten. Slimme podium wisselingen. Dat geldt ook voor de podium indeling bij de verschillende scenes. Knap uitgebeeld, je wist precies waar je zat ( dat gold ook voor onze kleindochter). Juist tempo en knap hoe verschillende personages werden neergezet.

 16. Van begin tot het einde genoten van Lampje. Briljant neergezet door deze groep mooie mensen. Decor veranderde steeds, liep heel mooi in elkaar over.
  Muzikale begeleiding erg mooi. Niet verwacht dat het me zo zou verrassen. Echt een aanrader!

 17. Het boek was prachtig. Jullie verwerking is echt geweldig gedaan. Mooi miniatuur gemaakt. Mooie kostuums! Prachtige muzikale ondersteuning. De admiraal met zijn donderende stem is treffend neergezet. Lampje is een mooie moedige vrouw. Mijn dochter was helaas ziek dus kon niet meegenieten. Als vervanger ging mijn lief mee en die v

 18. ik vond de voorstelling van lampje heel erg leuk, spannend en grappig. Ik herkende het verhaal er echt in en ik zat echt in het verhaal, de liedjes waren ook erg leuk. Heel goed gespeeld!

 19. Wat een ongekend mooie voorstelling! De thema’s uit het boek werden prachtig tot leven gebracht door acteurs / dansers en muzikanten in een machtig decor. Genoten met onze zoon van bijna 10!

 20. Het was heel mooi en spectaculair!
  de voorstelling leek echt op het boek,
  ik vond het straf dat het decor echt alle plaatsen van het boek kon zijn!

  groetjes Gust,10 jaar

 21. na het boek 3 x gelezen te hebben met m’n zoon, hebben we nu ontzettend genoten van de voorstelling – wat een prachtig totaalpakket!

 22. Ik ben daarstraks naar Lampje gaan kijken en daar ben ik blij om, zeker.
  Om het kort te houden: het was gewoon FANTASTISCH!!!
  Vooral dat iedere acteur zoveel rollen had en ze allemaal ook goed kon.

  Echt knap!!

 23. Wat een mooie ontroerende voorstelling die gaat over vriendschap, zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en nog veel meer. Met hart en ziel gespeeld door alle acteurs. Chapeau!

 24. Lampje was een supergaaf voorstelling! Leuk dat iedereen meerdere rollen had.
  En knap dat iedereen zo snel kon verkleden. Mooi gezongen! Leuk dat lampje hele gekke gezichten trok echt lachen! Het voelde net echt ik voelde de wind! Zeker een aanradertje!

 25. Het boek, maar dan veel beter! En dat is reuze knap, want het is best een ingewikkeld verhaal. In de voorstelling zijn de scherpste kantjes eraf, en is meer nadruk op de hoofdlijnen gelegd, waardoor het verhaal veel mooier tot zijn recht komt. Maas bruist van de creativiteit; hoe je de mogelijkheden van toneel kunt benutten met zo weinig mensen en decor vind ik van grote klasse! Met veel humor, fantasie en zelfs acrobatiek gemaakt. Last but not least: live muziek smeed de voorstelling helemaal aan elkaar. Prachtig gemaakt door zeer ontspannen muzikanten. Een feestje!

 26. Absoluut prachtig! Heel erg captiverend ook met de aangepaste muziek.
  Het boek is nog niet helemaal uit dus bleef het spannend tot op het einde. Kindjes van 6 en 8 vonden het adembenemend en op geen enkel moment afgeleid. Zeker een aanrader!

 27. Als je het boek hebt gelezen, denk je: Hoe gaan ze dat op het toneel doen?!?! Mijn klas van 12/13 jarigen, aan wie ik het boek heb voorgelezen, was heel nieuwsgierig. Vervolgens zaten we ademloos te kijken naar een schitterende voorstelling waar zoveel te genieten valt. Ongelooflijk mooi hoe Lampje en Edward al hun gevoelens met hun hele lichaam verbeelden: Indrukwekkend!! Veel dialogen zijn letterlijk uit het boek en dat maakt dat je als voorlezer vaak denkt: hé dat heb ik ook gezegd.
  Dichtbij het boek gebleven en toch op heel eigenwijze: een juweeltje!

 28. Ik heb de voorstelling gezien met mijn zoon van 10 jaar met wie ik het boek heb gelezen. We vonden het een mooie voorstelling die het verhaal goed weergeeft. De thema’s die in het verhaal naar voren komen worden levendig verbeeld en zijn voor iedereen herkenbaar. Bijzonder dat er zoveel professionele theater voorstellingen ook voor kinderen worden gemaakt. Niet kinderachtig en belerend zoals dat in het verleden werd gebracht.

 29. Heel mooi, erg spannend af en toe heel grappig en zeer herkenbaar vanuit het boek. Zo knap dat ze zoveel rollen konden spelen en de rollen ook zo duidelijk waren. We hebben genoten, bedankt.
  Lars en Niels

 30. ik vond alles eraan leuk en ik vond het ook heel knap hoe ze het speelden en ik vond Edward ook super cool en ik vond dat ‘Lampje’ ook heel goed acteerde en ik vond het decor ook slim bedacht en ik vond dat het gewoon fantastisch was.

  Cara 9 jaar

 31. Genoten van de voorstelling en jullie performance. Onze kinderen waren onder de indruk en konden het verhaal goed volgen. Dank jullie wel.

 32. Nadat mijn dochter van 10 het boek had gelezen en er zelfs een boekendoos over heeft gemaakt was daar nu het moment om naar de voorstelling te gaan in het Chassé theater in Breda. We kwamen in een knusse kleine zaal en herkenbare onderdelen uit het verhaal stonden al klaar. De rollen werden goed gespeeld, het decor is op praktische wijze steeds verwisseld en je waande je echt in een andere scene. Knap hoe het boek vertaald is naar het toneelstuk. Complimenten voor de acteurs en muzikanten!

 33. Prachtig, prachtig. Twee keer het boek gelezen en nu de voorstelling. Met twee groepen zes naar theater en geen enkel negatief woord gehoord.
  Complimenten voor decor, muziek en spel!

 34. Ik heb met groepen 7 en 8 ‘Lampje’ gezien, in de Haarlemse Toneelschuur. Een verrassende en mooie voorstelling in een fantastisch uitgevoerd decor. De kinderen waren geboeid: “het was zo snel voorbij”, ze herkenden de sfeer, soms letterlijke tekst, ze vonden de muziek er echt bij passen, ze vonden de bewegingen van Edward, de vissejongen, geweldig. En Lampje was zoals ze zich Lampje hadden voorgesteld, kortom: een voorstelling die je niet wilt missen.

 35. Boeiend theaterstuk met pakkende liedjes, die nog lang bijblijven. Ieder kind (en iedere volwassene) ziet wel weer iets anders, iets eigens in het stuk. Dat maakt dat het voor een breed publiek toegankelijk is.

 36. Samen met mijn dochter het verhaal gelezen en nu jullie voorstelling gezien in Leiden. Noa heeft er maar drie woorden voor….geweldig, geweldig en geweldig.
  Groet Noa en Erik

 37. Ik vond het suuuuuuuper mooi en een mooi decor. Ik vond dat jullie het goed deden met dubbelrollen spelen. Ik vond het een ontroerend stukje met de zeemeermin ( de tante van Edward /vis) . En super mooie muziek . Het leek heel erg op het echte verhaal uit het boek. Dus GOED GEDAAN.

  Ps ….. leuke tattoos

 38. Op 23 december jl. hebben mijn kleindochter en ik enorm genoten van de toneelvoorstelling Lampje!
  Wat een prachtig spel van alle acteurs! Verrassend omdat ze verschillende tegengestelde karakters voor hun rekening namen. Zo knap!
  En dan de lenigheid van de zeemeerman!
  Ook de muziek was prachtig!
  Ik heb de voorstelling al aan verschillende vrienden aangeraden.

 39. Fantastisch en betoverend spel en muziek!
  Inventief en mooi decor! Vis was zo’n elegante beweger!
  De zang was jammergenoeg niet te verstaan omdat zanger geen medeklinkers uitspreekt en te slap zingt.
  Zonde want de muziek is verder errug fraai!

 40. Na eerder intens genoten te hebben van het boek van Annet Schaap, hadden mijn zus en ik met onze beider dochters nu een prachtige theaterervaring in Groningen. ‘Lampje’ is door Maas op een geweldige manier vertaald naar het podium. De stijl en het gevoel van het boek bleven overeind, ook doordat sommige teksten letterlijk werden gebruikt. Ik was onder de indruk van het (dubbel)spel, het slimme decor en de mooie muziek. Een aanrader voor jong en oud!

 41. We hebben zaterdag 4 januari in De Krakeling intens genoten, vier volwassenen en twee kinderen!
  Alle zes waren we (weer) kind in een wondere wereld waarin alles mogelijk is.
  En wát een fantastische acteurs, in hun timing van grappige en ontroerende momenten.
  Het decor was prachtig, een staaltje fantasie en vernuft waarbij werkelijk alles mogelijk was.
  Een aanrader voor kleine én grote mensen!

 42. Ik ben donderdag 2jan in Amsterdam naar Lampje geweest met mijn nichtje van 8. We hebben super genoten, Mooi decor hoe dat verschillende scenes duidelijk maakten, duidelijk te volgen verhaal en stemmen, geweldige mimiek van Lampje als meisje! Respect voor zwangere Wind/Martha en de sterke lichaam van Vis en mooie muziek van Djurre. Boek niet gelezen maar voorbereid op het verhaal. Succes met de volgende voorstellingen. Een enorme aanrader!

 43. Goeie mimiek die Wind en Martha en anderen. En ook nog humor!

  Wat een mooie stem die Admiraal en Nick en ….

  Knap ook hoor zoveel rollen achter elkaar door spelen!

  En de muziek op de achtergrond, zo mooi.

  Lampje en Edward, super lief bij elkaar.

 44. Vanmiddag 3 januari genoten van Lampje ! Wat een fantastische voorstelling! Al die rollen gespeeld door maar een paar spelers, gewoon klasse! En dan een zwangere wind…. ook zo mooi! Lampje heel puur en echt en het dartelen door het water van de vissenjongen levensecht!
  Het einde vond ik ontroerend…. Bedankt spelers en muzikanten !

 45. Onderhoudende voorstelling . Goed gedaan !
  In het begin de guitar wat aan de harde kant waardoor de tekst wegviel.
  Verder prima muziek.
  Kleinkinderen hebben genoten.

 46. Het was een prachtige voorstelling!! Ongelooflijk mooi en creatief decor. Heel knap hoe alle rollen gespeeld werden door slechts enkele acteurs en ook goed acteerwerk! Zo een mooie vertaling van alle lagen die in het boek beschreven staan.

 47. Ik vond het een hele leuke voorstelling! Met het boek snapte ik het verhaal soms even niet maar nu ik het toneelstuk heb gezien is alles duidelijk wat ik niet helemaal volgde. Het is ook een leuke voorstelling voor kinderen en ouderen. Ook heel mooi decor!

 48. Als 70jarige heb ik genoten van Lampje. Ik had alleen moeite met het feit dat de muziek gelijktijdig was met het toneelspel dat doorging. Ik kan maar 1 ding tegelijk goed volgen. Dat werd in dit geval het toneelspel. Daardoor heb ik dus helaas het fijne van de muziek/liedjes gemist. Bovendien miste ik (dat was in Assen) hoge tonen in de muziek, terwijl die in de trailer juist prachtig tot zijn recht komen.
  Ik heb me verwonderd over de wisselrollen, de kostuums, het multifunctionele decor. Dat er live-muziek bij was vond ik ook echt een aangename verrassing!
  Mocht ik ooit 109 worden dan ga ik gewoon illegaal naar jullie voorstellingen (als die dan ook nog zijn voor de categorie 6-108 jaar).

 49. Ik heb het boek ook gelezen en de voorstelling leek er veel op. Ik vond het goed hoe jullie aan het multitasken waren met de rollen. En bepaalde scènes waren heel erg grappig. Bijvoorbeeld het stuk waarin Lampje het ‘monster’ voor het eerst ontmoet. De wind werd heel goed gespeeld. Ik vond de voorstelling erg leuk en zal hem zeker aanraden (A, 11 jr)

 50. Geweldig Theater: Fantastisch gespeeld met Rosa van Leeuwen als bijzonder middelpunt. Ook de muziek paste erg goed. Daarnaast zijn de rekwisieten zeer mooi vormgegeven: al met al wordt je vanaf het eerste moment meegezogen in dit heerlijke verhaal.

 51. Erg leuk en grappig toneelstuk. Mooi geacteerd en energievol. Vooral toen degene die Edward (vis) speelde deed of hij in de zee zwom.
  De typetjes uit het boek waren precies zoals ik mij voorstelde uit het boek nagedaan.
  De muziek ertussen was erg leuk

 52. Mijn dochter van 9 en ik vonden de voorstelling mooi, grappig, spannend, leuk, indrukwekkend, en knap gedaan. We hadden niet verwacht dat het boek-waarin best veel gebeurt- zo goed neergezet kon worden op toneel. Meestal is zo’n vertaling van een boek toch best anders. Dat is bij Lampje niet zo.

 53. Gister ben ik met mijn moeder en volwassen dochter naar de voorstelling van Lampje gegaan omdat we alle drie geraakt en ontroerd waren door het boek. Ook van de voorstelling waren diep onder de indruk en (weer) tot tranen toe geroerd! Wat prachtig gedaan met het verschuifbare decor, de muziek en de fantastische acteurs. Alles zo mooi in balans! Prachtig en ontzettend bedankt!

 54. Ik ben zo blij dat ik een Opa ben. Daardoor heb ik deze prachtige voorstelling gezien. Dank aan acteurs, muzikanten, technici, decormaker etc. en natuurlijk ook dank aan mijn kleindochter.

 55. Prachtige , ontroerende voorstelling , die je raakt . Uitstekend spel mooie zang en muziek , veel beeldende decorwisselingen zonder dat het rommelig wordt. Heel goed acteerwerk en timing met veel vaart. Zware thema’s die nooit zwart worden.In een woord : geweldig ! Maximale score.
  Een opa

 56. Gefeliciteerd met en dank voor de mooie voorstelling! Het leek mij bijna onmogelijk om een voorstelling te maken van dit heerlijke boek, maar het is jullie gelukt. Complimenten voor de acteurs en regisseur, de prachtige muziek en het inventieve decor.
  Groetjes van Maria

 57. Suuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuper leuk en heel mooi decor en heel slim bedacht hoe je dat dan verandert en zoizo vind ik het een heel mooi verhaal en super goed gespeeld echt één van de beste voorstelling die ik ooit heb gezien

 58. Dank jullie wel voor de geweldige voorstelling, van vanmiddag gezien/beleefd bij Podium Hoge Woerd- De Meern.
  Een goed samengaan van muziek en toneelspel met spanning en humor in een verrassend en wisselend decor!

 59. Ik vond de voorstelling heeeeeeeeeeeeeeeeeeeel leuk!
  Er werd heel erg goed geacteerd. Het podium was heel cool, omdat je er van alles mee kon bouwen. Het verhaal was heel duidelijk. Het was af en toe ook grappig. De muziek vond ik heel cool, omdat de acteurs zelf zongen. En er waren twee mensen die alleen de muziek maakten, die waren ook goed.
  Groeten, Vere (10 jaar).

 60. Fantastische voorstelling! Super knap al die rollen door slechts een paar acteurs. Een niet te overtreffen boek en nu ook de beste voorstelling ooit. Enorm genoten vanavond in Amersfoort❤️

 61. Wat een prachtig toneelstuk! Ontroerend, mooi, lief en grappig. Ik was echt geraakt door de personages van Vis en Lampje, zo mooi gespeeld!

 62. Wat was dit waanzinnig leuk! Je wordt gelijk meegezogen in het verhaal. Heel ingenieus hoe ze het doen met het decor en de persoonsverwisselingen.
  Heb je de kans om ook te gaan? Absoluut doen!
  Prachtig magisch sprookje.

 63. Zoon (7) en ik keken afgelopen zomer iedere avond uit naar het naar-bed-breng-ritueel omdat we dan het boek Lampje verslonden. Verreweg 1 van de prachtigste kinderboeken die we de afgelopen jaren lazen. En dan is het de vraag of het theaterstuk kan tippen aan hoe je het verhaal in je hoofd hebt gevisualiseerd. Dat is wat ons betreft meer dan gelukt. Wat een heerlijke voorstelling: supercreatief decor, mooi spel, waarbij de ‘troubadour’ zorgde voor prachtige begeleiding, en dan ook nog een combi van spannende, ontroerende en geestige momenten. We hebben genoten. Dus: gaat dit zien!

 64. Hulde aan de acteurs om het hele verhaal zo levensecht uit te beelden.
  En eveneens hulde aan de muzikanten die door de mooie iedjes het verhaal nog dichter bij je brachten.

  Ik heb van beging tot einde genoten !

 65. Het decor wat in en uit elkaar kan schuiven van een keuken tot een rotswand. Lampje die de denkbeeldige treden van de trap beklimt terwijl ze om de vuurtoren heen beweegt. De wind die het lampje moeilijk maakt in de woeste golven van de zee.
  Visueel erg mooi en fantasierijk.

 66. Gisteren ben ik met mijn dochter,schoonzoon, twee kleinkinderen en echtgenote naar de voorstelling geweest. Ik heb plus- minpunten. Het decor was fenomenaal,evenals de vlekkeloze scenewisselingen en de rolwisselingen. De verbeelding van de vuurtoren vond ik een knappe vondst. Hoogtepunten vond ik het zeeballet van de meerman, de vrouw die Martha speelde en de blaffende hond, Het team was uitstekend op elkaar ingespeeld en hield de dynamiek tot het einde vast.
  Minpunt vond ik het geluid, ik heb van de toneelteksten meer dan de helft niet verstaan. Alleen wanneer er zaalgericht werd gesproken kon ik het spel volgen. Kortom, de verhaallijn is aan mij voorbijgegaan. Het dieptepunt was voor mij de klap die Lampje kreeg, een boze vader kan ik begrijpen maar een agressieve vader vind ik een verkeerde keuze.

 67. Suoer mooie afwisselende voorstelling! Knap om met zo weinig acteurs meerdere rollen neer te zetten. Ook het decor was erg goed! Pakkende voorstelling! In eem super theater!
  Was samen met mijn dochter van 8 jaar. De volgende ochtend is ze direct begonnen met het lezen van het boek!

 68. Had enorm genoten van het boek. Was erg benieuwd naar de voorstelling. Zou die net zo mooi zijn als het boek en ja, echt, geweldig. Vond het prachtig hoe alles op een eigen manier werd ingevuld en vormgegeven. Hulde voor het decor, creatief en vindingrijk. Hulde voor de acteurs. Met name lampje was zoals ik me haar had voorgesteld. Een hele fijne,vrolijke en ontroerende voorstelling en na afloop ook nog een vrolijkmakend borrelplankje in de stijl van Lampje.

 69. Wij hebben op Kerstmiddag de voorstelling in het Maastheater bezocht met onze familie. Het was een prachtige voorstelling. Leuke momenten werden afgewisseld met soms droevige en ook ontroerende momenten.
  Mooi gespeeld, mooie muziek en een bijzonder decor.

 70. We hebben genoten van “Lampje”. Net thuis hebben we met de kinderen nog nagesproken. Één had het boek gelezen en drie niet. Alle vier gingen ze op in het verhaal, het briljante decor, het geweldige spel, de kostuums, de muziek, de personages, de wisselende sferen die het verhaal grappig en spannend maken. Jullie verdienen met deze theatervoorstelling alle prijzen die er maar te verdienen zijn. Zeer veel dank voor deze onvergetelijke avond.

 71. Wat een energieke voorstelling! Ontzettend goed gespeeld. Met een lach en een traan. Heerlijk dat er dit soort voorstellingen zijn. Voor jong en oud. Bedankt spelers en muzikanten.

 72. Ik vind het super super super super super super leuk en gaaf en spannend.ik vond de trucs van de zeemeermin dus edwart
  Ook leuk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Groetjes derin

 73. superleuk !!! De sfeer van het boek wordt mooi weergegeven. Echt goed gespeeld met af en toe wat humor om de spanning te breken.
  Sara en Helen

 74. Ik ben vandaag met mijn dochter van 7 naar “Lampje” geweest. Aan het begin van de voorstelling zag het decor er sober uit, toen kwam “de wind”, een personage vertolkt door een vrouw in wapperend gewaad. Ik was even bang dat dit weer een zeer abstracte, zweverige en aanstellerige voorstelling zou worden, maar dat werd het niet gelukkig. Ik heb genoten en mijn dochter ook! Slechts 7 personen vertolkten veel meer verschillende rollen, en het decor bleef maar veranderen. Heel knap gedaan en een genot om naar te kijken.

 75. Prachtige voorstelling, de uitstekend passende muziek en de acteurs en actrices waren goed voor een heerlijke anderhalf uur theater. Genoten!

 76. Hoi ik ben Bobbi ik heb het boek lampje gelezen en daar mijn boek bespreking over gehouden
  Ik vond het een hele leuke voorstelling. Ik vond dat er leuke grapjes gemaakt werden. Het decor was cool. Dat het een huis was, een slaapkamer en een rots. Dankjewel voor alles.
  Groetjes Bobbi

 77. Superleuke voorstelling met heerlijk over de top karakters en bizarre situaties. Zeker een aanrader. Maar nog wel even een vraagje: wie is Nick??????????

 78. het leek echt heel erg op het echte verhaal uit het boek,
  vooral het stukje met dat de circusbaas de tante van het monster neersteekt,
  toen trof het verhaal mijn hart echt.
  ik geef een 9,5.

 79. Wij zijn de net naar Lampje geweest. Het was een hele leuke voorstelling vol met avontuur. Echt een aanrader. Heel cool decor en hoe ze een hele voorstelling met 5 of 6 mensen hebben gespeeld, geweldig . Goed gedaan. Wij hebben er van genoten en gelachen. Sommige stukjes waren wel zielig. Het was geweldig.

  Tom en Kim

 80. Gisteravond “Lampje ” gezien.
  Wat een fantastische voorstelling . Wat hebben we genoten het zo ingenieuze en prachtige decor wat zo tot de verbeelding spreekt,van de kostuums en van de super goed spelende acteurs!!!
  Een ware belevenis.
  Op zinderende, spannende en ontroerende wijze is het prachtige boek van Annet Schaap vertaald in deze voorstelling.
  Een dikke vette 10 plus
  GAAN!!!!!

 81. Fantastische verrassende voorstelling en wat een gave vertaling vh boek in het decor. Ik heb genoten bijna op het puntje van mijn stoel. Duidelijke wisseling in personages. Enige toevoeging zou wat mij betreft een korte verklaring zijn waarom Edward achterblijft en hoe zijn moeder is weggegaan. Is dramatisch plot in mijn ogen.

 82. Wat een geweldige voorstelling. Decor, muziek en acteurs waren super. Zeker de aanvullende eerder gegeven lessen bij ons op school. Als klappertje ook nog een prijswinnaar in de groep met de schrijfwedstrijd waarvoor als prijs een tranentrekkend lied voor is geschreven. Wat een geweldig mooi lied is dit. Een mooie blijvende herinnering voor onze leerlingen. BEDANKT ! namens alle leerlingen van O.B.S. De Schalm.

Geef een reactie

Of deel Lampje op Facebook:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

In het Maaspodium

Gespeeld

 • Lampje Uitverkocht
 • Lampje Uitverkocht
 • Lampje Uitverkocht
 • Lampje Uitverkocht
 • Lampje Uitverkocht
 • Lampje Uitverkocht
 • Lampje Geannuleerd
 • Lampje Geannuleerd
 • Lampje Geannuleerd

Koop je kaarten vooraf met korting. Op de dag zelf zijn de kaarten aan de kassa van het Maaspodium € 1,00 duurder.

Op Reis

Gespeeld

Bekijk de schoolvoorstellingen

School-voorstellingen

Gespeeld

 • Lampje Maaspodium Rotterdam
 • Lampje Maaspodium Rotterdam
 • Lampje Maaspodium Rotterdam
 • Lampje De Meerpaal Dronten
 • Lampje De Meerpaal Dronten
 • Lampje Theater Zuidplein Rotterdam
 • Lampje Theater Zuidplein Rotterdam
 • Lampje Theater Zuidplein Rotterdam
 • Lampje Verkadefabriek Den Bosch
 • Lampje Verkadefabriek Den Bosch
 • Lampje Verkadefabriek Den Bosch
 • Lampje Verkadefabriek Den Bosch
 • Lampje Toneelschuur Haarlem
 • Lampje Toneelschuur Haarlem
 • Lampje Toneelschuur Haarlem
 • Lampje Toneelschuur Haarlem
 • Lampje Theater De Krakeling Amsterdam
 • Lampje Theater De Krakeling Amsterdam
 • Lampje Theater De Krakeling Amsterdam
 • Lampje Theater De Krakeling Amsterdam
 • Lampje Theater De Krakeling Amsterdam
 • Lampje Cultuurcentrum Brugge Brugge
 • Lampje Cultuurcentrum Brugge Brugge
 • Lampje 30CC Leuven
 • Lampje 30CC Leuven
 • Lampje Theater aan het Spui Den Haag
 • Lampje Theater aan het Spui Den Haag
 • Lampje Theater de Veste Delft
 • Lampje Theater de Veste Delft
 • Lampje Singer Laren Laren
 • Lampje Stadstheater Zoetermeer Zoetermeer
 • Lampje Maaspodium Rotterdam
 • Lampje Rotterdam KCR Maaspodium Rotterdam
 • Lampje Rotterdam KCR Maaspodium Rotterdam
 • Lampje Theater 't Voorhuys Emmeloord
 • Lampje Theater 't Voorhuys Emmeloord
 • Lampje Cool kunst en cultuur Heerhugowaard
 • Lampje Cool kunst en cultuur Heerhugowaard
 • Lampje Stadstheater Zoetermeer Zoetermeer
 • Lampje Stadstheater Zoetermeer Zoetermeer
 • Lampje Stadstheater Zoetermeer Zoetermeer
 • Lampje Stadsschouwburg Utrecht Utrecht
 • Lampje Stadsschouwburg Utrecht Utrecht

Bekijk de openbare voorstellingen