Maas theater dans podium

Een woest, poëtisch en ontroerend avontuur
 • 8-108 JR
 • muziek
 • theater
Speellijst / tickets

“Nee, een licht ben je niet, Lampje. Als je iets moet onthouden, vergeet je het en als je iets wil vergeten, komt het steeds weer terug in je hoofd. Ga liggen, wind. Af!” Maar de wind is geen hond en verandert in een storm en dan gaat alles mis.

Moniek Merkx maakt een bewerking van Lampje, het succesvolle jeugdboek van Annet Schaap. Het boek kreeg prijzen, euforische recensies en is binnen veertien maanden al toe aan een elfde druk. Dat is niet voor niets. Het is een indrukwekkend verhaal over Lampje, de dochter van een vuurtorenwachter, die in een stormachtig avontuur terecht komt. Alleen en verloren ontmoet ze geheimzinnige zeewezens, droevige kermisklanten en woeste piraten. En steeds overtreft ze zichzelf in dapper, volhardend en liefdevol zijn.

Lampje is een beeldende vertelling met woeste drinkmuziek, droevige verlangliedjes en een poëtisch uitzicht op zee. Met kerst in het Maaspodium en in het voorjaar van 2020 op tournee.

Moniek Merkx over Lampje
“Dit is de eerste keer sinds mijn jeugd met Tonke Dragt, dat ik zo’n ontroerend nieuw jeugdboek las. Het verhaal is zo prachtig tijdloos en heeft ook steeds zoveel verrassende wendingen, dat ik nu alleen nog maar denk ‘hoe gaan we dat in hemelsnaam met recht op het toneel zetten?’. Tja, en juist daarom ben ik superblij dat we de rechten hebben gekregen”.

 • Verkoopgegevens

 • Credits

 • Educatie

 • Zaal: Middenzaal
  Speelperiode: Half dec 2019 – begin mrt 2020
  Duur: 75 minuten (o.v.b.)
  Speelvlak: 10 m b x 10 m diep x 4,5 m h
  Leeftijd: 8-108 jaar
  Schoolvoorstelling: PO groep 5-8 / VO klas 1-2 (max. 250 leerlingen inclusief begeleiders)
  Educatie: Actief educatief programma
  Contact: rosa@maastd.nl / 010 7070438

 • Naar het gelijknamige boek van Annet Schaap, uitgegeven door Em. Querido’s Uitgeverij, Amsterdam

  Bewerking, regie: Moniek Merkx
  Spel: Anne Fé de Boer, Rosa van Leeuwen, Freek Nieuwdorp, Gianni Noten,
  Live muziek: Djurre de Haan, David Corel
  Decor: Sanne Danz
  Kostuums: Nicky Nina de Jong
  Licht: Gé Wegman

  Annet Schaap
  Annet Schaap illustreerde bijna 200 kinderboeken van onder andere Jacques Vriens, Manon Sikkel, Simon van der Geest, Janneke Schotveld (Superjuffie) en is in Nederland het meest bekend door haar tekeningen bij de succesvolle Hoe Overleef Ik-serie van Francine Oomen. In 2017 debuteert ze als schrijver met Lampje en wint er de Nienke van Hichtumprijs 2017,  de Woutertje Pieterse Prijs 2018 en de Gouden Griffel 2018 mee. Nu tekent en schrijft ze om en om.

  Moniek Merkx
  Moniek Merkx is vanaf 1 januari 2013 artistiek directeur van Maas theater en dans. Daarvoor was ze artistiek leider, schrijver en regisseur bij theatergroep Max. en maakte ze fysiek, beeldend theater bij onder meer Suver Nuver, Boogaerdt/VanderSchoot, De Ploeg, Onafhankelijk Toneel, Theater Artemis en The Children’s Theatre Company in Minneapolis. Voor haar werk ontving ze in Nederland meerdere jeugdtheaterprijzen en de VSCD Mimeprijs. Bij Maas maakte ze onder andere Beauty en het beest, Alice in Wonderland, Alleen op de wereld en Voorjaarsoffer. Haar voorstelling Liefde won de Gouden Krekel 2017.

 • Hoe word je dapper? Hoelang duurt eenzaamheid? Hoe speel je de wind? In deze stormachtige workshop gaan we op een muzikaal avontuur. We worden zeewezens, kermisklanten, woeste piraten en misschien ook wel de zee. En we eindigen in een spannende zelfgemaakte windchoreografie.

  Thema’s
  coming-of-age / avonturenverhaal / eenzaamheid / verbeelding