fbpx

Maas theater dans podium

Een woest, poëtisch en ontroerend avontuur
 • 8-108 JR
 • theater
Speellijst / tickets

“Nee, een licht ben je niet, Lampje. Als je iets moet onthouden, vergeet je het en als je iets wil vergeten, komt het steeds weer terug in je hoofd.”
“Ga liggen, wind. Af!”
Maar de wind is geen hond, verandert in een storm en dan gaat alles mis.

Lampje, de dochter van een vuurtorenwachter, komt in een stormachtig avontuur terecht. Alleen en verloren ontmoet ze geheimzinnige zeewezens, droevige kermisklanten en woeste piraten. En steeds overtreft ze zichzelf in dapper, volhardend en liefdevol zijn.

Moniek Merkx maakt een theaterbewerking van Lampje, het succesvolle jeugdboek van Annet Schaap dat euforische recensies kreeg en vier boekenprijzen won waaronder de Gouden Griffel. De theaterversie van Lampje is een beeldende vertelling met een poëtisch uitzicht op zee, woeste drinkmuziek en droevige verlangliedjes van Djurre de Haan (AWKWARD i). Van de makers van onder andere Hallo familie, Liefde en Alleen op de wereld.

Moniek Merkx over Lampje
“Het is een prachtig tijdloos boek met waanzinnig veel verrassende wendingen. Wij mogen de eerste theaterbewerking maken en met de lyrische muziek van Djurre de Haan gaat mijn hart meteen al sneller kloppen. Lampje is in feite weer een coming-of-age verhaal, ik heb er al meerdere verteld. In zo’n stormachtige periode zit altijd veel diepte en het is ontroerend om te zien hoe Lampje met vallen en opstaan steeds meer zelfvertrouwen krijgt. Voor iedereen dus veel groeilessen aanwezig.”

 • Verkoopgegevens

 • Credits

 • Educatie

 • Zaal: Middenzaal
  Speelperiode: Half dec 2019 – begin mrt 2020
  Duur: 75 minuten (o.v.b.)
  Speelvlak: 10 m b x 10 m diep x 4,5 m h
  Leeftijd: 8-108 jaar
  Schoolvoorstelling: PO groep 5-8 / VO klas 1-2 (max. 250 leerlingen inclusief begeleiders)
  Educatie: Actief educatief programma
  Contact: rosa@maastd.nl / 010 7070438

 • Makers
  Naar het gelijknamige boek van Annet Schaap, uitgegeven door Em. Querido’s Uitgeverij, Amsterdam
  Bewerking, regie: Moniek Merkx
  Spel: Anne Fé de Boer, Rosa van Leeuwen, Carmen van Mulier, Freek Nieuwdorp, Gianni Noten
  Live muziek: Djurre de Haan (AWKWARD i), David Corel
  Composities: Djurre de Haan
  Decor: Sanne Danz
  Kostuums: Nicky Nina de Jong
  Licht: Gé Wegman
  Dramaturgie: Dorien Folkers
  Regieassistent:
  Seline Gosling
  Campagnebeeld: Noa Verhofstad

  Annet Schaap
  Annet Schaap illustreerde bijna 200 kinderboeken van onder andere Jacques Vriens, Manon Sikkel, Simon van der Geest, Janneke Schotveld (Superjuffie) en is in Nederland het meest bekend door haar tekeningen bij de succesvolle Hoe Overleef Ik-serie van Francine Oomen. In 2017 debuteert ze als schrijver met Lampje en wint er de Nienke van Hichtumprijs 2017, de Woutertje Pieterse Prijs 2018, de Gouden Griffel 2018 en de (Vlaamse) Boekenleeuw 2018 mee. Nu tekent en schrijft ze om en om.

  Moniek Merkx
  Moniek Merkx is vanaf 1 januari 2013 artistiek directeur van Maas theater en dans. Daarvoor was ze artistiek leider, schrijver en regisseur bij theatergroep Max. en maakte ze fysiek, beeldend theater bij onder meer Suver Nuver, Boogaerdt/VanderSchoot, De Ploeg, Onafhankelijk Toneel, Theater Artemis en The Children’s Theatre Company in Minneapolis. Voor haar werk ontving ze in Nederland meerdere jeugdtheaterprijzen en de VSCD Mimeprijs. Bij Maas maakte ze onder andere Beauty en het beest, Alice in Wonderland, Alleen op de wereld en Voorjaarsoffer. Haar voorstelling Liefde won de Gouden Krekel 2017.

   

 • Workshop
  Hoe word je dapper? Hoe lang duurt eenzaamheid? Hoe speel je de wind? In deze stormachtige workshop gaan we op een theatraal avontuur. We worden zeewezens, kermisklanten, woeste piraten en misschien ook wel de zee. En we eindigen in een spannende zelfgemaakte windchoreografie.

  Wanneer: Voor/na de voorstelling in het theater of enkele dagen voor/na de voorstelling in de klas

  Duur: 60 minuten

  Wie: Theaterdocent van Maas

  Capaciteit: 30 leerlingen / bezoekers

  Prijs: €75,00 excl. reiskosten gerekend vanaf de standplaats

  Contact: sara@maastd.nl

  De workshop is ook geschikt voor het vrije publiek in het theater voor/na de voorstelling.