stuk is een stuk van 55 minuten met vier stuks jongens die zin hebben om dingen stuk te maken in een wereld die aan stukken ligt.
De jongens van 155 willen bij elkaar zijn, dingen samen doen en weer een groep zijn, maar ze voelen geen enkele controle over de situatie. Het is alsof de vloer telkens onder ze vandaan wordt getrokken. Alsof iemand anders ze bestuurt met touwen en alsof mensen liever naar een scherm kijken dan naar hen. Wat is nog de waarde van een echte ervaring als je deze niet live kan delen? Hoe dicht moet je bij iemand zijn voordat het echt anders voelt dan een beeldscherm? De jongens gaan sowieso door tot het stuk is. stuk gaat over de echtheid van de ervaring en de intensiteit waarmee je die beleeft.
stuk is een unieke mix van breakdance, fysieke komedie, live muziek, video en bizarre humor zoals je van 155 gewend bent.
-
Quotes
-
Credits
-
Workshops
-
Educatie
-
“De zelfspot, kleedkamerhumor en gecultiveerde lulligheid zegevieren nog steeds bij deze hilarisch anarchistische breakdancecrew uit Utrecht. (…) Die dikke huid pellen ze langzaam af. Ze trekken alles kaduuk, hun gespierde lijven incluis, door voluit dansend knalhard onderuit te gaan op een ingezeepte vloer. En onder hun grote lachebek schuimt de onzekerheid.” Volkskrant ★★★★.
“Pielen, keten, slap ouwehoeren, eindeloos achter de computer zitten en onweerstaanbaar grappige ongein uithalen, met absurdistische humor en een tikkie lullige uitstraling als maf tegenwicht voor de glamoureuze glimlach waarmee ze hun plots opborrelende break- en b-boychoreografieën uitvoeren. (…) Stuk is even grappig als slim.” NRC ★★★★.
“Stuk is zo strijdvaardig en kwetsbaar, ingetogen en uitbundig.” Theaterkrant.
“Stuk geeft je geen tijd om de aandacht te laten verslappen, want het is erg afwisselend. De mannen zijn waanzinnig sterk in breakdance, maar weten ook prima hun mannetje te staan met vrije dans, live video en muziek. (…) Stuk is het bewijs dat er ook mooie dingen ontstaan in tijden van corona.” I Love Theater ★★★★.
“Attending a performance by the multidisciplinary dance collective 155 is never a chore. Their fun-loving, high-energy shows are extremely infectious – pardon the pun.” Movements Exposed.
“stuk brengt dans en video samen in een bijzondere voorstelling (…) Visueel was de voorstelling heel indrukwekkend. Het is een goede combinatie van dans, decor en video. Het voegt veel toe aan het verhaal en de ervaring van het publiek.” Dansmagazine.
“(…) het grote plezier van deze water-&-zeep-dare-devils is aanstekelijk. (…) Een fysiek spektakel dat je op het puntje van je stoel laat zitten.” My Daily Shot of Culture.
“Lekkere ongein, aanstekelijke poepgrappen, zalige droge humor, een bak energie en fantastische dans. Dansen op een zeepvloer waarbij de boodschap dapper doorglibberen aankomt.” MaandagDaandag.
-
Makers, performers: Erik Bos, Thomas Bos, Rein Luuring, Sam van Eenbergen
Choreografie: Erik Bos
Videobeeld: Thomas Bos, Rein Luuring
Kostuumontwerp: Esmee Thomassen
Lichtontwerp: Yuri Schreuders
Geluidsontwerp: Sam van Eenbergen
Eindregie: Moniek Merkx
Coproductie: 155 & Maas theater en dans
Scenefoto’s: Guido Bosua
Teaser: Thomas Bos155
155 (eenvijfvijf) is een formatie creatieve vrienden, bij elkaar gebracht door een gedeelde passie voor breakdance, fysieke komedie, live muziek, film en bizarre humor. Met deze unieke mix van disciplines maken zij sinds 2012 midden- en grote zaalvoorstellingen, acts en films. Het collectief heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een gezelschap met bekendheid in binnen- en buitenland. In 2014 won 155 de André Gingras Award op het Holland Dance Festival, in 2018 de prijs van de Nederlands Dansdagen Jong Publiek en in 2019 een Zilveren Krekel met MOTORS.stuk wordt mede mogelijk gemaakt met steun van Fonds Podiumkunsten, K.F. Hein Fonds, gemeente Utrecht en Fonds 21
-
Workshop: ik ga stuk
Wat kan er allemaal stuk? En betekent stuk altijd dat iets kapot is of kan er ook iets positiefs uit ontstaan? Wanneer gaan vriendschappen stuk? Of wijzelf? In de fysieke workshop krijg je een inkijkje in het thema van de voorstelling stuk, onder begeleiding van een theaterdocent van Maas en een breakdancer. We gaan in de workshop bewegend onderzoeken wat de letterlijke en figuurlijke betekenis is van ‘stuk’ en koppelen er onze associaties en herinneringen aan. Je ervaart tijdens de workshop in het klein hoe het is om als collectief een montagevoorstelling te maken en presenteren. Net als de jongens van 155. -
Workshop: ik ga stuk
Wat kan er allemaal stuk? En betekent stuk altijd dat iets kapot is of kan er ook iets positiefs uit ontstaan? Wanneer gaan vriendschappen stuk? Of wijzelf? In de fysieke workshop krijg je een inkijkje in het thema van de voorstelling stuk, onder begeleiding van een theaterdocent van Maas en een breakdancer. We gaan in de workshop bewegend onderzoeken wat de letterlijke en figuurlijke betekenis is van ‘stuk’ en koppelen er onze associaties en herinneringen aan. Je ervaart tijdens de workshop in het klein hoe het is om als collectief een montagevoorstelling te maken en presenteren. Net als de jongens van 155.Wanneer: Voor/na de voorstelling in het theater of enkele dagen voor/na de voorstelling op school
Duur: 60 minuten
Wie: Theaterdocent van Maas
Capaciteit: 30 leerlingen / bezoekers
Prijs: €75,00 excl. reiskosten gerekend vanaf de standplaats
Contact: remco@maastd.nlDe workshop is ook geschikt voor het vrije publiek in het theater voor/na de voorstelling.
Download hier de lesbrief van stuk
Een geweldig optreden van de vier mannen, energiek, dynamisch, acrobatisch en zeer kunstzinnig. Het was zeer jammer dat we na de voorstelling de complimenten dat we zo genoten hadden niet direct konden uiten. De live video was de vergrotende trap van jullie eigen beweging.
In Zwolle heel erg genoten van jullie!! Wat een energie en (kritische) originaliteit. Super!