Over de geheime wereld achter het schoolbord

Juffenballet / 6+

Door:
Maas theater en dans

Leeftijd:
6+

Genre:
Theater, Dans

Verschillende locaties
Try-out Herfstvakantie
Theater Zuidplein, Rotterdam
Geweest
Reprise première Herfstvakantie
Theater Zuidplein, Rotterdam
Geweest
Herfstvakantie
Hotel Theater Figi, Zeist
Geweest
Herfstvakantie
Theater De Spiegel, Zwolle
Geweest
Parktheater Eindhoven, Eindhoven
Geweest
Kunstmin, Dordrecht
Geweest
Deventer Schouwburg, Deventer
Geweest
Stadsschouwburg Haarlem, Haarlem
Geweest
Leidse Schouwburg, Leiden
Geweest
De Meervaart, Amsterdam
Geweest
De Koninklijke Schouwburg, Den Haag
Geweest
Theater De Lievekamp, Oss
Geweest
TAQA Theater De Vest, Alkmaar
Geweest
Wintervakantie
Stadsschouwburg Groningen, Groningen
Geweest

Juffenballet

Sprankelende grote zaalvoorstelling vol heksen, humor en sprookjesbeelden” (Trouw ★★★★),“(…) een heerlijk brutale, uitbundige parodie op het Nederlandse schoolsysteem” (Theaterkrant),  “Overweldigende totaaltheater met fenomenale juffen” (Scenes ★★★★)

De schooljuf. Een vertrouwd figuur die dagelijks voor de klas staat, dingen op het bord schrijft en geduldig schriften controleert. Maar wat doet ze als je het klaslokaal verlaat? Is de juffrouw dan nog wel een juf? En waar gaat ze dan naar toe? Wat is het geheime leven achter het schoolbord?

In Juffenballet blijkt de koffiekamer een portal naar een andere wereld. In de maneschijn ontmoet een stel juffen elkaar op een open plek in het bos. Ze gebruiken het huiswerk om een fikkie te stoken, dansen wild en uit de maat en brouwen mengsels en geniepige plannetjes. Plannetjes om de schooldirectrice, een oude hippie met flowerpoweridealen, van de troon te stoten. Ze willen de school vernieuwen met strakke regels en prestatiedruk. Een strijd tussen vrijheid en orde barst los. Maar dan komt er een nieuwe juf. Kan zij de boel redden?

Gooi de heksen van Roald Dahl, Harry Potter, Superjuffie en De Luizenmoeder op een hoop en je hebt Juffenballet. Een bokkig avonturenverhaal voor 6+ waarin het klaslokaal net zo makkelijk een wild bos kan zijn. Waarin juffen overdag het goede voorbeeld geven, maar na het luiden van de schoolbel hun haren losgooien. Een voorstelling voor de hele familie met veel dans, vette decorwisselingen, humor en af en toe een spannend liedje. Juffenballet is een nieuwe theatertekst van Moniek Merkx en wordt geregisseerd door René Geerlings.

Juffenballet was een hit in 2020, maar kon de tournee helaas niet afmaken door de corona lockdown. In het najaar van 2022 komt de voorstelling op veler verzoek terug naar de theaters! 

Duur: 80 minuten

Raymonde de Kuyper wordt wegens een hernia vervangen door Dorien Folkers.

  • EXTRA INFO

  • EXTRA INFO
  • EXTRA INFO
  • EXTRA INFO
  • EXTRA INFO
  • EXTRA INFO
  • EXTRA INFO
  • EXTRA INFO
  • EXTRA INFO
  • EXTRA INFO

Credits

Idee, regie:

René Geerlings

Tekst, advies:

Moniek Merkx

Choreografie:

Cecilia Moisio

Compositie:

Reinier van Harten

Spel, zang en dans:

Dorien Folkers, Roosmarijn Luyten, Sabrina NaberMacnack, Serano Pinas, Luuk Weers, Yulia Kalinchenko, Katarzyna Sitarz, Imke Smit

Decor:

Sanne Danz

Kostuums:

Judith de Zwart

Lichtontwerp:

Remko van Wely

Dramaturgie:

Judith Faas

Kap & Grime:

Judith Tessa Hornstra

Productie:

Sanne Priem, Romy Tol (stagiair) 

Techniek:

Frans Baudoin, Andrea Spoor, Twan Mensen, Kai van Doorn (stage) en Tinus Christians

Met dank aan:

Leendert van Nimwegen

Scènefoto's:

Kamerich & Budwilowitz / Bart Grietens 

Juffenballet werd in 2019 samen met Theatergezelschap BonteHond gemaakt. 

Educatie

Dag! Tot morgen! Vergeet je gymtas niet! Goed gewerkt vandaag! Dag! Daag! Dahaag!

Als alle leerlingen naar huis zijn dagen we de juffen en meesters uit om in een team workshop een andere kant van zichzelf te laten zien. Samen met twee Maasdocenten verbouwen jij en je collega's de school en maken wilde plannen voor het onderwijs van de toekomst. Met onze fantasie (hebben we die nog!?) creëren we een geheime wereld waarin iedereen durft te dansen en ontdekken we hoe leuk het is om te spelen. Deze skills komen goed van pas als je met jouw klas naar Juffenballet gaat, maar kun je eigenlijk altijd inzetten tijdens je verdere juffencarrière. Je zal in ieder geval nooit meer hetzelfde naar jouw collega’s kijken.

Duur workshop: 90 min.

Capaciteit: max. 30 leerkrachten

Prijs: 150,- excl. reiskosten vanaf de standplaats.

Contact: esther@maastd.nl

Deze workshop kan zowel voor als na het zien van de voorstelling worden geboekt en is ook geschikt als onderdeel van een studiedag.

Makers over Juffenballet

René Geerlings (idee, regie):
“Als je 6 jaar bent, draait de wereld vooral om jezelf. Je vraagt je weinig af over het leven van anderen. Vooral als ze volwassen zijn. Juffenballet geeft een fantasievolle inkijk in de wereld achter het schoolbord. Het leven van de juf is tegenwoordig al lang geen sprookje meer. Hoog tijd dus voor een gul en wild avontuur rondom deze voor iedereen “o zo belangrijke” figuur. Ook vind ik het belangrijk om de kracht van verbeelding te laten zien in een tijd van marktwerking en prestatiedruk.“

Moniek Merkx (tekst, advies):
“Het leek me goed om de school als een soort sprookjesachtig koninkrijk te zien, waar de juffen strijden om aandacht en macht. Op de school Zonderland zijn de juffen meer bezig met eigenbelang en ruzie maken, dan met de kinderen goed lesgeven. Ik heb er plezier in om een spannend Harry Potter-meets-Shakespeare spel te schrijven en hoe dan ook de kinderen te laten winnen.”

Verkoopgegevens

Zaal:

Grote zaal

Speelperiode:

13 oktober t/m 31 december 2022  

Duur:

80 minuten (max. 2 x per dag)

Speelvlak:

12 m b x 10 m d / kaphoogte 14 m

Vloer:

zwevende vloer

Leeftijd :

6+

Schoolvoorstellingen:

PO groep 3-6

Maximum:

350 leerlingen incl. begeleiders.

Vanaf 250 leerlingen advies workshop vooraf.

Vrije voorstelling:

Geen maximum

Contact: Rosa Brinks / rosa@maastd.nl

Online magazine Juffenballet

Klik hier voor het online magazine van Juffenballet!

30 reacties op Juffenballet

We zijn benieuwd wat je van deze voorstelling vond! Laat je het ons weten?

Roos (6 jaar)

"Ik vond het heel leuk en ik heet ook Roos! ik kom bijna niet stilzitten, het was soms een beetje spannend dat maakte het extra leuk! Dansen vind ik heel leuk, het zag er heel mooi uit. Bedankt!"

T. (8 jaar)

"De voorstelling was heel erg leuk! Het allerleukste vond ik dat de stagejuf en de gymjuf gingen samenwerken."

Lauren 8 jaar

"Super leuk! Heel erg goed gespeeld."

Naut (6 jaar)

"Ik vond het heel leuk. Vooral met dat roze pak vond ik grappig. En dat zingen vond ik ook leuk. De liedjes waren super mooi. Ik vond dat vechten heel tof! Ik vond het ook tof dat ze die juf doorzaagden."

Boukje Kuijs

"Grote aanrader. Dans was fantastisch en het verhaal voor ons en de kids goed te volgen. We konden de magie voelen. Solo van Blauwzuur was prachtig & maakte veel indruk!"

Anne

"Super leuke voorstelling.
Ik heb er van genoten."

Emma 9 jaar

"Dit was de mooiste en leukste theatervoorstelling van mijn leven,het had veel muziek en ik kwam helemaal in het verhaal.ook was het super grappig,het is echt een aanrader."

Janneke

"Wat een heerlijke voorstelling! Zowel mijn zoon van 7 als ikzelf (toevallig juf in opleiding) hebben erg genoten van de juffen, het verhaal, zang en dans! Het was spannend, vol humor en energie. Ook prachtige decors en choreografie!"

Lynn 8 jaar

"Het leukste vond ik de dans juffen maar eigenlijk vond ik alles wel super leuk."

Maurice en Arthur

"Geweldige voorstelling! Nu weten we dus hoe het er op school echt aan toe gaat in de lerarenkamer 🧹🪚"

Maria

"Echt geweldig en dan waren wij nog wel 55+
Dank u voor de fijne middag"

Marcelle

"Wat een geweldige leuke voorstelling met muziek, dans, geweldige teksten en mooi gespeelde rollen. Genoten met dochter en kleindochter!"

Miep

"Super leuke voorstelling. Op en top theater in al zijn facetten. Leuk verhaal, goed gespeeld, prachtig decor, mooie dans en zang. Weer een fijn zaadje geplant om de liefde voor theater te laten groeien :)."

Sabrina

"Samen met mijn dochter van 8 en mijn moeder, heb ik de hele voorstelling genoten! Het verhaal was spannend, de dansen gaaf, mysterieus en zelfs hilarisch, en liedjes met verrassend mooie zang. Goed veel humor, ook dat de kindjes, ouders en grootouders van nu aanspreekt! Geniaal. Bedankt!

NB en wij hebben niet gemerkt wie er vervangen was door Corona … ik zie het hier nu op de foto’s; goed gedaan!!"

Sanne

"Waanzinnig genoten vanmiddag in Eindhoven!"

Miriam

"Leuke voorstelling die voor elke juf/meester een aanrader is om te gaan kijken. Wij zijn geen juf/meester en hebben ervan genoten. Ons zoontje van 8 jaar vond het ook heel leuk. Dus eigenlijk een aanrader voor iedereen. Het lijkt een sprookje, maar er komen veel hedendaagse schoolzaken aan bod. En dat gebracht met een beetje spanning en veel humor."

Wil Koelewijn

"Erg leuke voorstelling. Afwisselend, goed geacteerd, grappig, mooi decor, mooie kostuums. Kinderen en volwassenen in de zaal waren soms muisstil en werden op een komische manier bij het verhaal betrokken."

Pepijn

"Één van de beste kindervoorstellingen die ik ooit gezien heb. Nog nooit kinderen zo lang gebiologeerd gezien door dans, muziek en acteren verwerkt in een spannend verhaal met humor, drama en levenslessen. Naderhand zie je de kinderen het verhaal naspelen, zingen en dansen. Onvergetelijke ervaring."

Dirk

"We hebben genoten van het dansen, acteren en zingen. Een verrassend stuk vol met humor en energie. Moet je zien!"

OBS Bommelstein

"Sandy, van harte gefeliciteerd met een zeer geslaagde avond! da s nog ns werkdruk verminderen…. breng ajb onze complimenten aan iedereen die betrokken is bij Het Juffenballet….Fijne dag en lekker ‘smilen’ deze dag."

Marleen

"Een leuke, flitsende voorstelling met veel dans. Weer eens wat anders dan we tot nu toe gezien hebben en zowel voor mijn zoontje van 7 als voor mij erg leuk om naar te kijken. Een bijzondere belevenis!"

Hinde

"Het was een erg leuke voorstelling, dat het publiek zelf mag stemmen en dat we de mee mochten doen met de gym, was erg leuk. Heel goed geacteerd en ook heel grappig dat 2 van de 4 juffen door mannen werden gespeeld. Alleen zijn Engelse liedjes nog wel een beetje lastig voor wat kleinere kinderen. Maar het decor en de geluidseffecten waren heel mooi en het is een geweldige voorstelling voor jong en oud."

Kim

"Een heerlijke voorstelling voor jong en oud. Zeker niet alleen voor kinderen, ook voor tieners en volwassenen. Een prachtige voorstelling vol dans, zang, humor en sterk acteerwerk. En een lust voor het oog."

Cisca de Wit

"Lieve ‘juffen’, wat een prachtige voorstelling vanmiddag in het Zaantheater. Goed verhaal, fantastisch gespeeld en gedanst! Mijn buurman en ik begonnen bijna te applaudisseren na jullie oproep aan de ouders om niet zo te zeiken.
Dank voor jullie performance!"

liefsfelix

"Gisteren hebben wij een super leuke middag gehad bij de première van Juffenballet. Bijzonder stuk, in een tijd waar er door leerkrachten zoveel gestaakt (moet) worden voor beter onderwijs. Onze meiden zagen vooral juffen die buiten de klas heel gek en soms ook gemeen doen. Hoe dan ook, veel gelachen en weer wat meegekregen om over na te denken."

Nora Brouwer

"Wat een geweldige voorstelling gisteren, we hebben genoten! Super bedankt en heel veel succes met de organisatie en de optredens in het land. Complimenten voor iedereen die eraan meegewerkt heeft om deze productie te maken en uit te voeren. TOP!"

Boet, 11 jaar (Podiumkids Jury)

"Ik heb heel erg genoten van deze wonderlijke voorstelling. Ik raad het aan om hier met je familie naartoe te gaan het is spannend, grappig, mooi en een beetje herkenbaar voor kinderen op de basisschool Het was leuk en ik ben erg blij dat ik er naartoe ben gegaan."

Maarten, 10 jaar (Podiumkids Jury)

"Ik vond het een mooie voorstelling met veel humor, spannende momenten en veel fantasie. Het verhaal lijkt op een sprookje maar heeft ook dingen die uit een waargebeurd verhaal zouden kunnen komen. Er werd bijvoorbeeld getoverd, maar er werd ook gewoon lesgegeven. Na de voorstelling hebben we gedanst."

Amber, 9 jaar (Podiumkids Jury)

"De acteurs speelden heel goed. Ik vind dat zij gewoon echt in hun rol zaten en dat vond ik wel bijzonder. Er werd wel veel beetje boos gespeeld, maar dat is toch best moeilijk om te spelen en dat weten veel mensen niet. Het podium was spannend. En die was alsmaar anders. Ik heb bijvoorbeeld, een school, achter een doek. En in een bos. Was allemaal erg mooi gemaakt, snelle wisselingen van school naar bos."

Martine Dikstaal

"Eerst mocht ik het als juf zien en daarna als moeder mee met groep 6 waar mijn dochter in zit. Beide keren volop genoten van een geweldig stuk! Los van de humor ook prachtige zang en dans. De keer met mijn dochter ook gezien wat het deed met een zaal vol kinderen, echt geweldig! In alle jaren (ook met zoon die ouder is) mee geweest naar dit soort voorstellingen voor school, maar nog nooit een zaal vol kinderen gezien die van begin tot einde zo erin meegaan. Echt heel knap!"

Jouw reactie

Maas theater en dans maakt op deze website gebruik van cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, en voor marketingdoeleinden. Door op 'optimale cookies' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Je hebt ook de keuze voor 'minimale cookies', als je dit liever niet hebt. 

Filter op:

Er zijn geen resultaten gevonden. Probeer het eens met een andere zoekterm?

Er zijn geen resultaten met dit filter. Pas het filter aan of probeer het eens met een andere zoekterm?