Maas theater dans podium

Over de geheime wereld achter het schoolbord
 • 6+
 • dans
 • theater
Speellijst / tickets

“Sprankelende grote zaalvoorstelling vol heksen, humor, sprookjesbeelden” (Trouw ★★★★). “Overweldigend totaaltheater met fenomenale juffen (…) Wat zijn de dansende acteurs en zingende dansers stuk voor stuk ijzersterk.” (Scènes ★★★★). “Opzwepende songs geven de voorstelling vleugels.” (NRC ★★★). “Ode aan de fantasie” (Cultureel Persbureau). “Betoverend én aanstekelijk” (Musicalnieuws). “Fenomenaal” (I Love Theater ★★★★★). 

De schooljuf. Een vertrouwd figuur die dagelijks voor de klas staat, dingen op het bord schrijft en geduldig schriften controleert. Maar wat doet ze als je het klaslokaal verlaat? Is de juffrouw dan nog wel een juf? En waar gaat ze dan naar toe? Wat is het geheime leven achter het schoolbord?

In Juffenballet blijkt de koffiekamer een portal naar een andere wereld. In de maneschijn ontmoet een stel juffen elkaar op een open plek in het bos. Ze gebruiken het huiswerk om een fikkie te stoken, dansen wild en uit de maat en brouwen mengsels en geniepige plannetjes. Plannetjes om de schooldirectrice, een oude hippie met flowerpoweridealen, van de troon te stoten. Ze willen de school vernieuwen met strakke regels en prestatiedruk. Een strijd tussen vrijheid en orde barst los. Maar dan komt er een nieuwe juf. Kan zij de boel redden?

Gooi de heksen van Roald Dahl, Harry Potter, Superjuffie en De Luizenmoeder op een hoop en je hebt Juffenballet. Een bokkig avonturenverhaal voor 6+ waarin het klaslokaal net zo makkelijk een wild bos kan zijn. Waarin juffen overdag het goede voorbeeld geven, maar na het luiden van de schoolbel hun haren losgooien. Een voorstelling voor de hele familie met veel dans, vette decorwisselingen, humor en af en toe een spannend liedje. Juffenballet is een nieuwe theatertekst van Moniek Merkx en wordt geregisseerd door René Geerlings.

Duur voorstelling: 75 minuten
Meer weten? Ga naar het online magazine.

René Geerlings (idee, regie):
“Als je 6 jaar bent, draait de wereld vooral om jezelf. Je vraagt je weinig af over het leven van anderen. Vooral als ze volwassen zijn. Juffenballet geeft een fantasievolle inkijk in de wereld achter het schoolbord. Het leven van de juf is tegenwoordig al lang geen sprookje meer. Hoog tijd dus voor een gul en wild avontuur rondom deze voor iedereen “o zo belangrijke” figuur. Ook vind ik het belangrijk om de kracht van verbeelding te laten zien in een tijd van marktwerking en prestatiedruk.“

Moniek Merkx (tekst, advies):
“Het leek me goed om de school als een soort sprookjesachtig koninkrijk te zien, waar de juffen strijden om aandacht en macht. Op de school Zonderland zijn de juffen meer bezig met eigenbelang en ruzie maken, dan met de kinderen goed lesgeven. Ik heb er plezier in om een spannend Harry Potter-meets-Shakespeare spel te schrijven en hoe dan ook de kinderen te laten winnen.”

Genomineerd voor de Podiumkids Prijs
Juffenballet is genomineerd voor de Podiumkids Prijs! Ondanks de onderbroken tournee vanwege de corona-maatregelen is er volop gestemd door het publiek. Welke van de genomineerde voorstellingen de winnaar wordt, bepaalt de Podiumkids kinderjury. De jury bestaat uit zeven kinderen tussen de 8 en 11 jaar. Zij hebben sinds oktober vorig jaar zoveel mogelijk deelnemende voorstellingen gezien en beoordeeld. De uiteindelijke winnaar wordt bekendgemaakt op het Nederlands Theater Festival in september.

 

Muziek
Luister hier naar de liedjes uit de voorstelling (composities: REINDIER):

 • Quotes

 • Credits

 • Educatie

 • “Schrijfster Moniek Merkx en regisseur René Geerlings maakten een sprankelende grote zaalvoorstelling vol heksen, humor, sprookjesbeelden en woordgrappen over de prestatiedruk in het onderwijs” Trouw ★★★★.

  “Juffenballet (…) is een heerlijk brutale, uitbundige parodie op het Nederlandse schoolsysteem, waarin de leerkrachten nu eens niet het goede voorbeeld geven, maar hardop roepen dat vervelende ouders vervelend kinderen hebben” Theaterkrant.

  “Overweldigend totaaltheater met fenomenale juffen (…)  Aan fenomenale juffen (m/v) ook geen gebrek. Want wat zijn de dansende acteurs en zingende dansers stuk voor stuk ijzersterk” Scènes ★★★★.

  “(…) de eerste helft van de voorstelling is een adembenemende onderdompeling in deze vreemde wereld, waarin een klaslokaal plotseling in een bos verandert en dans, spel en zang een bezwerend geheel vormen. Naast de vormgeving van Sanne Danz en Judith de Zwart maakt vooral de muziek van Reinier van Harten (alias Reindier) indruk: zijn opzwepende songs geven de voorstelling vleugels” NRC ★★★.

  “Juffenballet is een prettig gestoorde puinhoop, en een ode aan de fantasie. (…) Er zit musical in, fantastisch gezongen koorpartijen, enge muziek, spectaculaire effecten en een enkel afgehakt ledemaat. Althans, zoiets meende ik me te kunnen herinneren, maar dat kan ook mijn fantasie zijn geweest die op hol sloeg. Want dat doet dit soort theater dus: een beroep op de fantasie. Een tamelijk onmisbaar ingrediënt voor het leven” Cultureel Persbureau.

  “Betoverend én aanstekelijk. (…) Het is alsof de makers fantasie, engagement, ongebreidelde creativiteit en loslaten van toneelregels in een betonmolen hebben gestort, er al liedjes zingend omheen hebben gedanst en daarna een duizelingwekkend bouwwerk hebben getoverd, dat uniek in zijn soort is” Musicalnieuws.

  “Het decor is fenomenaal, tot in de kleinste details op het perfecte af. Het geeft het verhaal nog een extra dimensie. Het verhaal is zo goed geschreven dat je niet anders kan dan vol verbazing kijken. Er zitten diverse lagen in het verhaal. Leerzaam voor volwassenen en fantasierijk voor de kinderen” I Love Theater ★★★★★.

  “Kleurrijke voorstelling” Kidsweek ★★★.

  BLOGGERS

  (…) een originele, inventieve voorstelling met prachtige decors met spannende wisselingen, grappige momenten, verrassende liedjes én met diepere lagen. (…) Ook is er een leuke interactie met de zaal, kinderen en ouders doen bijvoorbeeld enthousiast mee met de gymles van juffrouw Kruitvat” Kidsproof Rotterdam.

  “Het zit vol met dans, vette decorwisselingen, humor en af en toe een spannend liedje. Je word er in mee gezogen en de glimlach op de gezichtjes van de twee bandito’s spraken boekdelen! Dit is een groot succes!” Olivette.

  “Een spannende (aldus dochterlief) theatervoorstelling met geweldige woordgrappen en krachtige zinnen” Mama Scrapelle .

 • Idee, regie: René Geerlings
  Tekst, advies: Moniek Merkx
  Choreografie:Cecilia Moisio
  Compositie:
  Reinier van Harten
  Spel, zang en dans:
  Isabelle Houdtzagers, Roosmarijn Luyten, Sabrina NaberMacnack, Manon Nieuweboer,  Serano Pinas, Luuk Weers, Yulia Kalinchenko, Katarzyna Sitarz
  Decor: Sanne Danz
  Kostuums: Judith de Zwart
  LichtontwerpRemko van Wely
  Dramaturgie: Judith Faas
  Regieassistentie: Millie Lijbers
  Kap & Grime: Judith Tessa Hornstra
  Coproductie: BonteHond, Maas theater en dans

  BonteHond en Maas
  Maas theater en dans en BonteHond delen een liefde voor fysiek, beeldend theater. Het juffenballet wordt na Drie de tweede coproductie van Maas en BonteHond. Van 2003 tot 2013 speelde en maakte René Geerlings bij theatergroep Max., dat later opging in Maas theater en dans. Geerlings maakte er onder andere Gezocht: konijn. Sinds 2013 is Geerlings artistiek leider van BonteHond Almere.

  Maas theater en dans wordt structureel gefinancierd door Gemeente Rotterdam, Ministerie OCW en Fonds Podiumkunsten. Juffenballet wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

  Prins Bernhard Cultuurfonds_alternatief_CMYK_logo

 • Welke wereld is er achter het schoolbord? Is de juf wel wie ze zegt dat ze is? Waar slapen juffen eigenlijk? En wat doen ze als niemand kijkt?
  In deze workshop onderzoeken we op theatrale wijze, samen met echte detectives, de geheime wereld van de juffen. We fantaseren over het leven van de juf als de kinderen naar huis gaan, bouwen de klas om tot de geheime wereld achter het bord, studeren een echte voguechoreografie in die we verwerken in een juffendans en maken wilde plannen voor het onderwijs van de toekomst.

  Duur workshop: 60 min.
  Capaciteit: 30 kinderen/bezoekers
  Prijs: n.t.b.
  Contact: sara@maastd.nl

28 reacties op Juffenballet

 1. De acteurs speelden heel goed. Ik vind dat zij gewoon echt in hun rol zaten en dat vond ik wel bijzonder. Er werd wel veel beetje boos gespeeld, maar dat is toch best moeilijk om te spelen en dat weten veel mensen niet. Het podium was spannend. En die was alsmaar anders. Ik heb bijvoorbeeld, een school, achter een doek. En in een bos. Was allemaal erg mooi gemaakt, snelle wisselingen van school naar bos.

 2. Ik vond het een super leuke voorstelling: het was spannend, grappig en mysterieus. Het ging over een stel gemene juffen, die een geniepig plannetje hadden. De lieve juf Roos die nieuw was op de school vonden ze maar raar. De directrice was heel lief en aardig. De gemene juffen wilden haar weg hebben en gingen hun eigen gang. De school werd een zooitje, hun plannetje was gelukt om directrice Maanzaad weg te krijgen.

 3. Ik heb heel erg genoten van deze wonderlijke voorstelling. Ik raad het aan om hier met je familie naartoe te gaan het is spannend, grappig, mooi en een beetje herkenbaar voor kinderen op de basisschool Het was leuk en ik ben erg blij dat ik er naartoe ben gegaan.

 4. Ik vond het een mooie voorstelling met veel humor, spannende momenten en veel fantasie. Het verhaal lijkt op een sprookje maar heeft ook dingen die uit een waargebeurd verhaal zouden kunnen komen. Er werd bijvoorbeeld getoverd, maar er werd ook gewoon lesgegeven. Na de voorstelling hebben we gedanst.

 5. Met veel plezier ging ik met schoondochter en kleinkk, 8 en 6 jaar, naar het juffenballet.
  Alleen al de voorpret!
  Het was een kleurrijk spektakel, lust voor het oog, maar..
  Het verhaal vond ik veeeels te moeilijk. Ik kon het amper volgen ( oma), laat staan de kinderen.
  Te hap/snap, onlogisch..niks met de kinderwereld te maken….
  Waar kwam ineens die act met de kist doorzagen vandaan?
  Om maar wat te noemen.
  Wat hebben kinderen aan het “geworstel ‘in de grote mensenwereld?
  Het was een familie voorstelling, ik weet het, maar te ingewikkeld…
  Jammer…
  Mijn kleindochter van 8, bijna 9 vond het allerleukste dat Roos na afloop “aan te raken”was……
  Zo simpel kan het…
  Bij deze aan mijn behoefte voldaan….
  Hartelijke groet, Ineke Hoeks

 6. Erg leuke voorstelling. Omdat het zo professioneel is en in een hele grote zaal, was het voor mijn dochter van 7 alsof ze de volgende stap maakte van jeugdtheater naar ‘het echie’. Op een gegeven moment zakte het verhaal wel iets in, op het moment dat Stroop de macht overneemt.

 7. Leuke voorstelling, goed gezongen en gedanst. Sommige grapjes of t lied ‘winter is coming’ waren niet te volgen voor de wat jongere kids, maar maakte t voor de ouders wel leuk.

 8. Het was een erg leuke voorstelling, dat het publiek zelf mag stemmen en dat we de mee mochten doen met de gym, was erg leuk. Heel goed geacteerd en ook heel grappig dat 2 van de 4 juffen door mannen werden gespeeld. Alleen zijn Engelse liedjes nog wel een beetje lastig voor wat kleinere kinderen. Maar het decor en de geluidseffecten waren heel mooi en het is een geweldige voorstelling voor jong en oud.

 9. Lieve ‘juffen’, wat een prachtige voorstelling vanmiddag in het Zaantheater. Goed verhaal, fantastisch gespeeld en gedanst! Mijn buurman en ik begonnen bijna te applaudisseren na jullie oproep aan de ouders om niet zo te zeiken.
  Dank voor jullie performance!

 10. Een heerlijke voorstelling voor jong en oud. Zeker niet alleen voor kinderen, ook voor tieners en volwassenen. Een prachtige voorstelling vol dans, zang, humor en sterk acteerwerk. En een lust voor het oog.

 11. Een bruisende voorstelling met veel zang en dans. Geweldige acteurs. Het is een show vol mystiek. Het lijkt goed fout te gaan, kan het ooit nog weer goed komen? Ga zelf maar kijken, het is meer dan de moeite waard.

 12. Een leuke, flitsende voorstelling met veel dans. Weer eens wat anders dan we tot nu toe gezien hebben en zowel voor mijn zoontje van 7 als voor mij erg leuk om naar te kijken. Een bijzondere belevenis!

 13. Voor kinderen een leuk sprookje met toffe dansen en muziek. Prachtige kostuums en decor. Voor volwassenen zit er duidelijk een diepere laag in en is het een beklag tegen de kant die het onderwijs dreigt op te gaan.

 14. Het was overweldigend vrolijk, gezellig en leerzaam voor deze oma
  Het heeft de kinderen geboeid tot het einde van de voorstelling
  Ook mijn kleintje van 4 jaar
  Mijn complimenten
  Het was zeer de moeite waard

 15. Ik vond het een hele goede voorstelling. Vooral dat het van alles wat was… eng, grappig, kritisch, mooie kostuums, modern, snel, afwisselend.. ik heb genoten 🙂

 16. Wij hebben genoten. Humor icm serieuze topics en interactie met publiek. Fantastisch en ga zo door Kruidvat, klaproos, maanzaad, blauwzuur en stroop!!

 17. Eerst mocht ik het als juf zien en daarna als moeder mee met groep 6 waar mijn dochter in zit. Beide keren volop genoten van een geweldig stuk! Los van de humor ook prachtige zang en dans. De keer met mijn dochter ook gezien wat het deed met een zaal vol kinderen, echt geweldig! In alle jaren (ook met zoon die ouder is) mee geweest naar dit soort voorstellingen voor school, maar nog nooit een zaal vol kinderen gezien die van begin tot einde zo erin meegaan. Echt heel knap!

 18. Het mooiste/grappigste moment uit de voorstelling vond ik de juf (man verkleed als vrouw) die de mooie paarse jurk aan had. Ik vond de jurk mooi want ik hou van de kleur, en de man verkleed als vrouw is wel grappig om te zien.

 19. Gisteren hebben wij een super leuke middag gehad bij de première van Juffenballet. Bijzonder stuk, in een tijd waar er door leerkrachten zoveel gestaakt (moet) worden voor beter onderwijs. Onze meiden zagen vooral juffen die buiten de klas heel gek en soms ook gemeen doen. Hoe dan ook, veel gelachen en weer wat meegekregen om over na te denken.

 20. Sandy, van harte gefeliciteerd met een zeer geslaagde avond! da s nog ns werkdruk verminderen…. breng ajb onze complimenten aan iedereen die betrokken is bij Het Juffenballet….Fijne dag en lekker ‘smilen’ deze dag.
  OBS Bommelstein

 21. Wat een geweldige voorstelling gisteren, we hebben genoten! Super bedankt en heel veel succes met de organisatie en de optredens in het land. Complimenten voor iedereen die eraan meegewerkt heeft om deze productie te maken en uit te voeren.
  TOP!
  Hartelijke groet, Nora Brouwer

 22. Ik vond het goed in elkaar zitten, het decor was erg mooi en afwisselend. Het was leuk dat er veel gedanst werd, de kostuums waren mooi en ik vond juf Stroop heel grappig. Ik vond het gewoon heel goed. groetjes, Lucie

 23. Wat een aanfluiting. Zo worden leerkrachten dus gezien. Losers. Een beschamend slechte voorstelling op het niveau van groep 6 voorstelling en dan is dat nog voor Bonte Hond een compliment, Een niveau van niets.
  Vreselijk dat hier subsidie voor wordt gegeven.

  1. Hi Tineke,

   Wat vervelend dat je de voorstelling zo hebt ervaren, dat is niet onze bedoeling geweest.
   Zo zie je dat kunst op verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd en dat iedereen altijd met een eigen blik kijkt. We komen elkaar binnenkort weer tegen i.h.k.v. KIDD, en gaan graag met je in gesprek.

   Groetjes Anne van BonteHond en KIDD.

Geef een reactie

Of deel Juffenballet op Facebook:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

School-voorstellingen

Gespeeld

 • Juffenballet KAF Almere
 • Juffenballet KAF Almere
 • Juffenballet KAF Almere
 • Juffenballet KAF Almere
 • Juffenballet KAF Almere
 • Juffenballet KAF Almere
 • Juffenballet Theater Zuidplein Rotterdam
 • Juffenballet Theater Zuidplein Rotterdam
 • Juffenballet Koninklijke Schouwburg Den Haag
 • Juffenballet Koninklijke Schouwburg Den Haag
 • Juffenballet Koninklijke Schouwburg Den Haag
 • Juffenballet Wilminktheater Enschede
 • Juffenballet Chassé Theater Breda
 • Juffenballet Chassé Theater Breda
 • Juffenballet Chassé Theater Breda
 • Juffenballet Chassé Theater Breda
 • Juffenballet Theater aan de Schie Schiedam
 • Juffenballet Theater Kerkrade Kerkrade
 • Juffenballet Theater Kerkrade Kerkrade
 • Juffenballet Theater Kerkrade Kerkrade
 • Juffenballet Stadsschouwburg Utrecht Utrecht
 • Juffenballet Theater De Spiegel Zwolle
 • Juffenballet Deventer Schouwburg Deventer
 • Juffenballet Deventer schouwburg Deventer
 • Juffenballet Kunstmin Dordrecht
 • Juffenballet Stadsschouwburg Amsterdam Amsterdam
 • Juffenballet Stadsschouwburg Amsterdam
 • Juffenballet Stadsgehoorzaal Leiden
 • Juffenballet Stadsgehoorzaal Leiden
 • Juffenballet Theater Rotterdam Rotterdam
 • Juffenballet Theater Rotterdam Rotterdam

Bekijk de openbare voorstellingen