Maas theater dans podium

Over de geheime wereld achter het schoolbord
 • 6+
 • dans
 • theater
Speellijst / tickets

Een juffrouw. Iedereen heeft er een gehad. Dagelijks staat ze voor de klas, schrijft dingen op het bord, geeft straf en controleert geduldig je schrift. Maar wat doet ze als je het klaslokaal verlaat? Is de juffrouw dan nog wel een juf? En waar gaat ze dan naar toe? Heeft ze wel een huis of slaapt ze op de judomat in de gymzaal? Is je juf een mens net als jij en wat doet ze als er niets meer te juffen valt? Wat is het geheime leven van die vertrouwde figuur die elke dag zorgzaam voor je neus staat?

Misschien is er ergens een open plek in het bos waar alle juffen van de wereld bij elkaar komen om weer even mens te zijn. Ze zetten hun brilletjes af, gooien het huiswerk in de bosjes en bouwen een groot kampvuur waar ze marshmallows in roosteren. Ze vertellen elkaar spannende verhalen, zoenen met prinsen en luisteren naar popmuziek. Misschien komt je juf wel van een andere planeet en vliegt ze in haar vrije tijd op eigen kracht een rondje door het heelal. Of blijkt ze een beroemde ballerina en draagt ze stiekem een tutu onder haar mantelpak. Het juffenballet gaat over het geheime leven van de leerkracht en is tegelijkertijd een ode aan de juf.

René Geerlings over Het juffenballet
“Als je 6 jaar bent draait de wereld vooral om jezelf. Je vraagt je weinig af over het leven van de anderen, vooral als ze volwassen zijn. Het juffenballet geeft een fantasievolle inkijk in de wereld achter het schoolbord. We zetten de juffrouw op een voetstuk en blazen haar op tot mythische proporties. Want opgroeien en wijzer worden is een kwetsbare zaak. En juffen over de hele wereld dragen een grote verantwoordelijkheid. Wij willen met deze voorstelling de fantasie vieren maar ook het belang van goed onderwijs ondersteunen. En ik beloof je, na deze voorstelling zal je nooit meer hetzelfde naar je juf kijken.”

Moniek Merkx over Het juffenballet
“Na de eerste interviews met juffen was ik meteen zo geïnspireerd, dat ik een heleboel avontuurlijke scenes kon schrijven: boeven in de klas, de juf die gevangen wordt genomen, of moeten trouwen en niet wil. De juf is in mijn ogen een echte held. Zij moet knokken voor haar prinsenkinderen tegen de bizarre regels, de eindeloze verplichtingen en de drakerige ouders. Het is erg lekker om echte onderwijszorgen om te zetten in absurde en uitvergrootte situaties.”

 • Verkoopgegevens

 • Credits

 • Educatie

 • Zaal: Grote zaal
  Speelperiode: 1 feb t/m 25 apr 2020
  Duur: 75 minuten (ovb)
  Speelvlak: 12 m b x 10 m d / kaphoogte 14 m
  Vloer: Zwevende vloer
  Leeftijd: 6+
  Schoolvoorstelling: Groep 3-6 (max. 350 leerlingen incl. begeleiders). Vanaf 250 leerlingen verplichte workshop vooraf.
  Contact: liselotte@bontehond.net / 036-5336311

 • Regie, concept: René Geerlings
  Tekst, dramaturgie: Moniek Merkx
  Spel / dans: Isabelle Houdtzagers, Manon Nieuweboer, Roosmarijn Luyten, Sabrina NaberMacnack, vier danseressen waarvan een echte ballerina en een corps de ballet van dansjuffen
  Coproductie: BonteHond, Maas theater en dans

  BonteHond en Maas
  Maas theater en dans en BonteHond delen een liefde voor fysiek, beeldend theater. Het juffenballet wordt na Drie de tweede coproductie van Maas en BonteHond. Van 2003 tot 2013 speelde en maakte René Geerlings bij theatergroep Max., dat later opging in Maas theater en dans. Geerlings maakte er onder andere Gezocht: konijn. Sinds 2013 is Geerlings artistiek leider van BonteHond Almere.

 • Wie zorgt ervoor dat je om tien uur je tien-uurtje krijgt? Dat je rits geritst wordt. Om maar niet te spreken van de knutselwerkjes die op tijd af zijn voor elke denkbare feestdag. Bij Het juffenballet ontwikkelen we een lesbrief, een mini-documentaire en een workshop. Met speelse opdrachten zetten we de klas op zijn kop en de juf in het zonnetje.

  Thema’s
  fantasie / heldendom / onderwijs