fbpx

Maas theater dans podium

Over de geheime wereld achter het schoolbord
 • 6+
 • dans
 • theater
Speellijst / tickets

De schooljuf. Een vertrouwd figuur die dagelijks voor de klas staat, dingen op het bord schrijft en geduldig schriften controleert. Maar wat doet ze als je het klaslokaal verlaat? Is de juffrouw dan nog wel een juf? En waar gaat ze dan naar toe? Wat is het geheime leven achter het schoolbord?

In Juffenballet blijkt de koffiekamer een portal naar een andere wereld. In de maneschijn ontmoet een stel juffen elkaar op een open plek in het bos. Ze gebruiken het huiswerk om een fikkie te stoken, dansen wild en uit de maat en brouwen mengsels en geniepige plannetjes. Plannetjes om de schooldirectrice, een oude hippie met flowerpoweridealen, van de troon te stoten. Ze willen de school vernieuwen met strakke regels en prestatiedruk. Een strijd tussen vrijheid en orde barst los. Maar dan komt er een nieuwe juf. Kan zij de boel redden?

Gooi Harry Potter, de heksen van Roald Dahl, Superjuffie en De Luizenmoeder op een hoop en je hebt Juffenballet. Een bokkig avonturenverhaal voor 6+ waarin het klaslokaal net zo makkelijk een wild bos kan zijn. Waarin juffen overdag het goede voorbeeld geven, maar na het luiden van de schoolbel hun haren losgooien. Een voorstelling voor de hele familie met veel dans, vette decorwisselingen, humor en af en toe een zielig liedje.

René Geerlings (concept en regie):
“Als je 6 jaar bent, draait de wereld vooral om jezelf. Je vraagt je weinig af over het leven van anderen. Vooral als ze volwassen zijn. Juffenballet geeft een fantasievolle inkijk in de wereld achter het schoolbord. Het leven van de juf is tegenwoordig al lang geen sprookje meer. Hoog tijd dus voor een gul en wild avontuur rondom deze voor iedereen “o zo belangrijke” figuur. Ook vind ik het belangrijk om de kracht van verbeelding te laten zien in een tijd van marktwerking en prestatiedruk.“

Moniek Merkx (tekst):
“Het leek me goed om de school als een soort sprookjesachtig koninkrijk te zien, waar de juffen strijden om aandacht en macht. Op de school Zonderland zijn de juffen meer bezig met eigenbelang en ruzie maken, dan met de kinderen goed lesgeven. Ik heb er plezier in om een spannend Harry Potter-meets-Shakespeare spel te schrijven en hoe dan ook de kinderen te laten winnen.”

 • Verkoopgegevens

 • Credits

 • Educatie

 • Zaal: Grote zaal
  Speelperiode: 1 feb t/m 25 apr 2020
  Duur: 75 minuten (ovb)
  Speelvlak: 12 m b x 10 m d / kaphoogte 14 m
  Vloer: Zwevende vloer
  Leeftijd: 6+
  Schoolvoorstelling: Groep 3-6 (max. 350 leerlingen incl. begeleiders). Vanaf 250 leerlingen verplichte workshop vooraf.
  Contact: liselotte@bontehond.net / 036-5336311

 • Idee, regie: René Geerlings
  Tekst, advies: Moniek Merkx
  Spel: Isabelle Houdtzagers, Manon Nieuweboer, Roosmarijn Luyten, Sabrina NaberMacnack, Serano Pinas, Luuk Weers
  Choreografie: Cecilia Moisio
  Decor: Sanne Danz
  Kostuums: Judith de Zwart
  Lichtontwerp: Remko van Wely
  Dramaturgie: Judith Faas
  Regieassistentie: Millie Lijbers
  Productie: Judith Oostrom
  Coproductie: BonteHond, Maas theater en dans

  BonteHond en Maas
  Maas theater en dans en BonteHond delen een liefde voor fysiek, beeldend theater. Het juffenballet wordt na Drie de tweede coproductie van Maas en BonteHond. Van 2003 tot 2013 speelde en maakte René Geerlings bij theatergroep Max., dat later opging in Maas theater en dans. Geerlings maakte er onder andere Gezocht: konijn. Sinds 2013 is Geerlings artistiek leider van BonteHond Almere.

 • Bij Juffenballet maken we een lesbrief (sv), mini-documentaire (sv) en een workshop (sv/vv). Ook ontwikkelen we het randprogramma ODE AAN DE JUF (vv) waarin we juffen een podium geven en vieren dat een juf meer is dan alleen een juf. Meer info hierover volgt.

  Duur workshop: 60 min.
  Capaciteit: 30 kinderen/bezoekers
  Prijs: n.t.b.
  Contact: sandy@bontehond.net